Како би изгледал автомобилот на Apple, дизајниран според нивните патенти? (ФОТО)

64

Јавна тајна со години е дека Apple сака да се вклучи во производството на електрични автомобили, автономна технологија за нив и други системи типични за автомобилската индустрија. И додека тие се доста таинствени и не сакаат да откријат ништо за тоа што и кога подготвуваат, нивното ангажирање експерти од автомобилската индустрија и повременото поднесување патенти во тој домен откриваат делови од сложувалката.

Токму апликациите за патенти на Apple ги интересираа дизајнерите од британската компанија за лизинг на автомобили Vanarama, па врз основа на постоечките патенти заштитени од инженерите на Apple, тие се обидоа да реконструираат како би можел да изгледа идниот Apple Car.

 

Освен патентите, инспирацијата за овој необичен автомобил беше и од претходните производи на Apple, па затоа е мат бел, како iPhone 4, рачките на вратите потсетуваат на копчињата на iPhone, има контролна табла со помошник Siri, а целиот концепт се издвојува со заоблени агли и елегантни и необични дизајнерски решенија. Предната решетка е исто така нагласена со структурата „ренде за сирење“ позната од Mac компјутерите.

Каросеријата е создадена врз основа на патент за автомобил без класичните A, B или C столбови, така што горниот дел од кабината е заштитен речиси исклучиво со стаклени површини. Вратите се отвораат како „каубојските“, предната напред, задната назад, овозможувајќи целосно непречен влез и излез од возилото.

Конфигурацијата на седиштата е променлива, така што овој имагинарен автомобил на Apple може да се префрли на автономен режим, во кој возачот не мора да гледа напред. Напротив, тој може да се сврти и да разговара со патникот и патниците.

Секој детал од овој дизајн е поддржан со информации за патентите од кои е земена инспирацијата, а вредните луѓе на „Ванарама“ создадоа и целосно интерактивна 3D визуелизација на нивниот концепт, која можете подетално да ја истражите ТУКА!