Како бугарската крипто кралица го измами цел свет?

76

Ружа Игнатова, германска државјанка родена во Бугарија, се нарече себеси крипто кралица во 2016 година.

Таа ја промовираше својата компанија OneCoin како профитабилен ривал на Биткоин на растечкиот пазар на криптовалути.

Само 16 месеци подоцна, Игнатова се качи на авион во Софија за Атина, а потоа исчезна, бидејќи оттогаш никој не ја видел, објави Си-Ен-Ен.

Властите тврдат дека OneCoin била пирамидална шема која измамила луѓе за сума од четири милијарди долари.

Игнатова ги убедила инвеститорите во САД и ширум светот да вложат многу пари во нејзината компанија.

Сега Ружа е меѓу 10-те најбарани бегалци на ФБИ, заедно со водачите на банди и убијците.

„Игнатова и нејзините партнери ги измамиле жртвите од милијарди долари тврдејќи дека OneCoin ќе биде „убиецот на биткоинот“. Всушност, OneCoin беа целосно безвредни. Нивните лаги беа дизајнирани со една цел – да ги натераат обичните луѓе ширум светот да предајте ги нивните тешко заработени пари“, рече државниот обвинител на државата Њујорк, Демијан Вилијамс.