Како да одберете добар консултант

51

Замислата дека за развој на вашата компанија или бизнис идеја е одговорна само една личност (вие) е тешко изводлива во пракса. Освен што подразбира натчовечки напор и голема количина на притисок и стрес, самостојноста во светот на претприемништвото практично е незамислива ако планирате да го развиете вашиот бизнис. Ако забележите дека некои потешкотии не можете да ги надминете сами можеби е време да ангажирате консултант кој ќе ви помогне да се подобрат условите и деловните резултати.

Консултантот објективно ќе ви укаже на недостатоците што можеби сте ги игнорирале долго време. Дури и мал поттик од негова страна би можело да иницираат промени кои ќе бидат клучни за успехот на вашиот бизнис. Сепак, препуштањето на вашиот бизнис на некој друг не е лесна одлука. Сигурно не би сакале да ја доверите оваа задача на некомпетентни или на луѓе кои не можат да видат како функционира вашиот бизнис. Овие неколку карактеристики ќе ви помогнат да идентификувате консултант  кој точно знае што и зошто работи во секое време.

Флексибилност

Добриот консултант лесно се прилагодува на нови проекти и колеги. Влегуваат, се вклопуваат и ја завршуваат работата. Нивните меки вештини и техничка експертиза им овозможуваат брзо и лесно да ги преземат своите улоги.

Дисциплина

Добриот консултант работи напорно и паметно. Тој знае како да постигне најдобри резултати во најкус можен рок. Знае да ги реши проблемите, ги открива и ја решава работата.

Самоувереност

Добриот консултант е уверен во неговите вештини и експертиза. Тој е тимски играч, ги поставуваат целите на компанијата и тимскиот дух во прв план.

Упорност

Добриот консултант не се откажува.  Прифаќа судири, непредвидени околности и негативни повратни информации, учат од нив и продолжуваат понатаму. Тој анализира и ќе учи од секој неуспех за да не ја повтори грешката.

Студиозност

Добриот консултант никогаш не престанува да учи. Тој ги донесува најновите знаења и вештини на масата кога другите не можат.

Фото: Pixabay