Како да се вратите во игра по деловен неуспех?

69

Претприемачите се познати по тоа што сакаат да планираат, да ризикуваат и да преземаат храбри акции! Но, големите ризици се придружени со повремени неуспеси. Што се случува по неуспехот? Како да го задржите вашиот претприемачки дух недопрен и да продолжите да ги постигнувате вашите цели?

Да признаеме искрено: неуспехот е тежок за секој од нас, а ако некој проект ни бил навистина важен – уште потешко. Конечно, на претприемачите нивната компанија е како дете! Така да – секој неуспех во вашата кариера е како удар. Без разлика дали тоа е мал проект кој не се разви како што планиравме или многу поголем проект не успеа – за нас тоа е удар што не можеме лесно да го поминеме. Eве неколку совети кои можат да ви помогнат да останете позитивни во такви ситуации, да ја задржите вашата мотивација и да се обидете повторно.

Не правете да се чувствувате виновни
Како прво, не се обвинувајте себеси. Сега не е време да се чувствувате засрамени, огорчени или да жалите за нешто. Сега е време да се фокусирате, да ја анализирате ситуацијата, да се поврзете со луѓе кои можат да ви помогнат и да започнете да ги менувате работите на подобро. Реалноста е дека не постои човек кој не доживеал некаков неуспех во својот живот. Понекогаш едноставно не успеваме, без разлика колку се трудиме.

Во бизнисот – како и во животот воопшто – доживуваме подеми и падови, добивки и загуби. Ќе доживеете неуспех само ако никогаш не пробате нешто ново. Но, исто така, сигурно е дека тогаш нема да напредувате. Факт е дека не можете да бидете добри во сè. Освен тоа, за да бидете подобри во нешто, потребна ви е пракса. Ви требаат обиди и грешки. Неуспесите ни помагаат да растеме. Затоа, гледајте на неуспехот како вредна лекција, а не како на срам што ве снашол.

Погледнете ја поголемата слика
Погледнете ја поголемата слика. Дури и ако тој неуспех ќе влијае на целата ваша кариера, ставете ја онаму каде што и е местото. Иако често мислиме дека работата е сè во нашиот живот – не е така. Моментот кога ќе се соочите со неуспех е можност да застанете и да се сетите на таа вистина. Сфатете дека неуспехот со кој се соочивте не ве дефинира како личност. Всушност, тоа може да биде само „навестување“ што ви треба за да стигнете до следното ниво. Тешките периоди се дел од претприемачкото патување каде тешко се стекнуваат највредните лекции.

Вратете се во игра
Па што е следно? Што би можеле да направите ако се повтори? Каде се гледате себеси ова време следната година? Дозволете си да бидете тажни некое време, истражете ги деталите за тоа што се случило за вистинските прашања да излезат на површина и откако ќе почувствувате дека сте затвориле некое поглавје, вратете се на вистинскиот пат. Тоа е моментот кога стануваш, бришеш прашина и продолжуваш понатаму. Дури и ако сте во ситуација да не можете многу да планирате, направете еден чекор во посакуваната насока.

Прифатете го неуспехот – што и да е – како можност. Можеби токму сега треба да тргнете по друг пат. Можеби токму сега е време да инвестирате во себе, да најдете ментор, да се запишете на курс и да научите нова вештина. Една нова претприемачка идеја можеби созрева во вас токму сега. Дајте му шанса да се развива и процвета, а потоа активирајте го целиот свој потенцијал за да го реализирате!