Како една од најопасните земји во светот стана рај за дигиталните номади

252

Во минатото, една од најопасните земји во светот, во последните години доживеа „бум“. Поради пријатните температури, ниските цени, фасцинантната природа и возбудливиот ноќен живот, многу Западњаци доаѓаат да живеат таму.

Пабло Ескобар, нарко-картелите, герилските групи… За многумина тоа сè уште се главните асоцијации со Колумбија, јужноамериканска земја која во минатото беше меѓу најопасните во светот. Денес е далеку од безбедно, особено не во споредба со европските земји, но ситуацијата е неспоредливо подобра од пред неколку децении, кога масовните убиства и киднапирања беа како „добар ден“.

Колумбија сега е рај за дигиталните номади, а има многу причини: покрај драстичниот пад на стапката на криминал, патниците од целиот свет ги привлекуваат ниските цени и пријатната клима. Има и прекрасна природа, одлична храна и живи градови, пишува порталот Слободна Далмација.

Главен град е Богота, кој има околу седум милиони жители. Цената на ноќевање со појадок во хотел со три ѕвезди, како што е Сент Симон, е помалку од 30 долари.

Најубавиот поглед на Богота може да се види од ридот Монсерате, омилена викенд дестинација на жителите на градот. Се наоѓа на повеќе од 3.000 метри надморска височина, а на врвот има црква и светилиште. Богота е опкружен со планини, улиците се ридски, а центарот на градот е украсен со катедрала изградена во 1823 година, на темелите на онаа од 16 век.