Како едно мало рибарско село стана еден од најважните градови во светот

253

Дубаи, во Обединетите Арапски Емирати, е еден од најпосетуваните градови во светот, кој благодарение на својот брз развој стана центар на луксуз, бизнис, економија и туризам од највисока категорија.
До пред неколку децении, пустинско рибарско село со мал број жители, Дубаи доживуваше вртоглав подем и трансформација во светска метропола.

Според последниот попис од 2019 година, повеќе од 3,3 милиони луѓе живеат во Дубаи. Тоа се претежно странци кои дошле во градот поради работа, а некои таму оствариле бизнис кариера и продолжиле да живеат таму.

Според порталот Travel Medium, Дубаи е четврти најпосетуван град во светот по Бангкок, Париз и Лондон.

Околу 23,7 милиони луѓе го посетиле тој град на Емирати во 2022 година, 89 отсто повеќе отколку во 2021 година.

Емиратскиот бисер е познат по бројните архитектонски ремек-дела, а туристите дополнително се привлекуваат во текот на зимските месеци поради умерено топлата клима.

Фото: Pixabay