Како Google пресметува за колку време ќе стигнете на посакуваната дестинација

102
Traveler holding map, waiting for a train at train station and planing for next trip by mobilephone.Vintage tone, Retro filter effect, Soft focus, Low light.(selective focus)

Секојдневно преку Google Maps се преминуваат над милијарда километри во повеќе од 220 земји и области во светот. Штом влезете во автомобилот или на мотоцикл, ја активирате навигацијата, веднаш добивате неколку важни информации: по кој пат да се движите, дали има метеж на таа рута и времето за кое се очекува да пристигнете на посакуваната дестинација.

Иако ова изгледа едноставно, зад тие податоци стои сложен процес.

Google открива неколку детали околу тоа како се доаѓа до овие податоци. Компанијата користи машинско учење и податоци за сообраќајот што се собирани со текот на годините. Тие податоци се анализираат и оттаму се добива информација за просечната состојба на патиштата во одреден дел од денот.

Google ја комбинира ситуацијата во реално време, користејќи вештачка интелигенција за предвидување на времетраењето на патувањето.

Фото: Freepik