Како инвестираат најбогатите луѓе во светот?

97

Инфографиките и графиконите подолу покажуваат како богатите – оние со нето вредност од 30 милиони долари или повеќе (вклучувајќи ги и нивните домови) – го дистрибуираат своето богатство врз основа на податоците од Извештајот за богатството на Најт Френк за 2023 година.

Каде богатите ги ставаат своите пари, врз основа на глобално истражување на над 500 менаџери за богатство, семејни канцеларии и приватни банкари кои го надгледуваат имотот од 2,5 трилиони долари:

Како што покажува горната табела, примарните и секундарните недвижности учествуваат со 32% од вкупното богатство, што е најголем дел од средствата. Просечниот ултрабогат има 3,7 куќи.

Инвестициите во капитал сочинуваат речиси 20% од богатството, при што оние во Америка имаат најголем удел во капиталното богатство (33%), по што следат Европа (28%) и Азија (26%).

Инвестициите во приватниот капитал и ризичен капитал, кои вклучуваат инвестиции во стартап компании кои сè уште не се објавени на берзата, во просек изнесуваат 6% од вкупното богатство. Посебен извештај покажува дека просечната инвестиција во фирма со приватен капитал се движи помеѓу 1,8 и 6,9 милиони долари по инвеститор.

Инвестициите на „страст“, ​​кои вклучуваат луксузни предмети – од уметност до класични автомобили, во просек сочинуваат 3% од вкупното богатство на ултрабогатите.

Во 2023 година, речиси шест од 10 од ултрабогатите изјавиле дека планираат да купат уметност.

Многу од овие ставки ќе имаат вредност со текот на времето. Всушност, сите 10 од овие акции се зголемија во вредност во 2022 година и покрај предизвикувачкото економско опкружување во кое S&P 500 падна за над 19%.

На пазарот на уметност лани цените пораснале за 29 отсто, што е највисоко меѓу луксузните артикли. Луксузните автомобили (25%) и часовниците (18%), исто така, забележаа некои од најголемите зголемувања на цените.

Извор: VisualCapitalist.com