Како извозот на вештачки трепки и перики ѝ помогна на економијата на Северна Кореја

31

Само минатата година извозот во Кина вклучуваше 1.680 тони вештачки трепки, бради и перики

Во последниве години, растечката трговија со човечка коса и помогна на изолираната севернокорејска економија да опстане, амортизирајќи го влијанието на меѓународните санкции и обезбедувајќи му на Пјонгјанг витален приход.

Минатата година извозот во Кина вклучувал 1.680 тони вештачки трепки, бради и перики во вредност од околу 167 милиони долари, покажуваат податоците на кинеската царина. Милиони долари од продажбата на човечка коса помогнаа извозот на земјата да се опорави во 2023 година, а периките и другите производи за коса сочинуваат речиси 60 отсто од декларираната стока испратена во Кина, убедливо најголемиот трговски партнер на Северна Кореја.

Производите обично се направени од коса увезена од Кина и склопени по ниска цена на север, пред да бидат вратени во кинеските компании кои ги извезуваат низ целиот свет. Сепак, купувачите во Лондон и Сеул кои ги прегледуваат штипките за коса и другите производи ќе најдат етикети на кои им пишува дека предметите се направени во Кина, а не во Северна Кореја, пишува Гардијан.

Лесната индустрија од видот што произведува козметички производи не подлежи на санкции на Обединетите нации против Пјонгјанг; наместо тоа, овие производи се еден од неколкуте начини на кои режимот може да го ублажи ударот на меѓународните санкции и да заработи витални девизи.

Додека Западот се бори да најде нови начини за следење на санкциите, проблемот со комисијата експерти задолжена да го надгледува веројатно ќе ги охрабри Пјонгјанг и неговите сојузници да извршат повеќе прекршувања, рече Маркус Ноланд, извршен потпретседател и директор на студии во Петерсон. Институт за меѓународна економија во Вашингтон.

– Санкциите функционираат кога коалицијата која санкционира е универзална или речиси универзална, целната земја е мала и слаба, а насочената политика или однесување не е основна политичка вредност на целниот режим – вели Ноланд.