Како ќе постапи Русија ако Западот ја прогласи за несолвентна?

81

Русија е подготвена да докаже на суд дека направила се за да ги исполни своите обврски кон странските инвеститори за нејзините еврообврзници, доколку Западот се обиде да ја прогласи за несолвентна.

Ова го изјави рускиот министер за финансии Антон Силуанов за весникот „Известија“.

„Се разбира, ќе тужиме бидејќи ги презедовме сите неопходни чекори за да обезбедиме инвеститорите да ги добијат исплатите на еврообврзницата. Ќе ги доставиме нашите налози за плаќање пред судот, потврдувајќи ги нашите напори да платиме како во девизи, така и во рубљи“, рече Силуанов.

Западните земји воведоа серија строги финансиски санкции кон Русија. Меѓу другото, новите санкции ја ограничија можноста на Русија да ги користи своите златни и девизни резерви во странска валута.

Конкретно, блокирањето на резервите не му дозволи на Министерството за финансии да ги исполни своите обврски за еврообврзниците во странска валута на 6 април. Плаќањето не е извршено поради одбивањето на банката со странски агент да го изврши налогот на издавачот во странска валута, како резултат на што Министерството за финансии изврши исплата на странски иматели на хартии од вредност во рубљи.

Инвеститорите ќе можат да ги претворат во странска валута веднаш штом Русија ќе го врати пристапот до „замрзнатите“ девизни сметки.

Силуанов призна дека доколку се поднесе тужба во врска со прогласувањето на неликвидност, тоа нема да биде лесен процес. „Ќе мораме многу активно да ја докажуваме нашата теза и покрај сите тешкотии“, рече тој.

Во исто време, министерот додаде дека евентуалното неисполнување на долгот ќе биде удар за имиџот на Русија како сигурен плаќач, па Западот ќе направи се што е можно за да го спроведе.

Министерството за финансии на Руската Федерација им препорача на руските компании, при плаќањето на својот долг, прво да плаќаат со руски инвеститори, а дури потоа со странски иматели на хартии од вредност, изјави министерот за финансии Антон Силуанов.

Според министерот, руското Министерство за финансии гледа случаи кога западните банки се водат од двојни стандарди при примањето плаќања за странски еврообврзници на компании. „Имено: надворешните доверители се целосно исплатени, но соодветните износи не стигнуваат до руските иматели на хартии од вредност. Оваа ситуација се разви во последните две недели“, рече Силуанов во интервју за „Известија“.

Во исто време, тој смета дека е несоодветно да им се забрани на руските компании да плаќаат странски долгови во странска валута. „Гуската што ги несе златните јајца мора да ги отплати своите долгови“, рече тој.