Како ќе се плаќа со дигиталното евро?

51

Европската комисија пред неколку дена предложи правен основ, a сега Европската централна банка мора да се погрижи за сите технички детали. Според најоптимистичкото сценарио, првите набавки со евра дигитално би можеле да се направат за три години.

341 милион луѓе во 20 од вкупно 27 земји на Европската унија плаќаат во евра веќе 25 години, а Европската централна банка сега забрзано подготвува дигитална верзија. Заменик-гувернерот на Банката на Словенија, Марко Пахор, објаснува дека фазата на истражување завршува во октомври, по што ќе следи фазата на подготовка, а во меѓувреме сите земји-членки на еврозоната ќе треба да дадат зелено светло за заедничка дигитална валута.„Се очекува тој да биде прифатен во подготвителната фаза. Потоа ќе има развој на сите потребни системи, прво поограничено, а потоа сè пообемно тестирање“, објаснува Пахор.

Одлуката е логична, додава вицегувернерот. Пред седум години, речиси 80 отсто од сите трансакции во евро-земјите беа направени во готовина, лани беше нешто помалку од 60, и затоа желбата на ЕЦБ е: „Да се ​​направи производ доволно добар за да биде навистина привлечен за жителите, трговците, посредниците, а вие сте всушност Европеец, централната банка сака да направи добар производ“.

„Дигиталното евро е приближно иста промена како кога добивме книжни пари наместо само монети“, сликовито го објасни Пахор сложениот и технолошки тежок план.

По воведувањето на дигиталните евра, ќе се користи и евро готовина. Исто како што банкнотите не ги заменија целосно монетите, дигиталната валута нема целосно да ја замени готовината, вели Пахор.

Вредноста на дигиталното евро ќе биде иста како и класичното, со тоа што дигиталните евра најверојатно ќе се чуваат во дигитален паричник на електронски уреди. Секој корисник ќе префрли евра од својата сметка на својот дигитален паричник. Сè уште не е јасно колку ќе можат да имаат. Најверојатно ќе се примени некакво ограничување.