Kако на паметен начин да стигнете до работно место

51

Што ги одделува „паметните“ баратели на работа од другите? Ви претставуваме неколку факти избрани од порталот Moj Posao, кои ќе ве издвојат од останатите:

Работата може да биде секаде
Мудрите баратели на работа не се плашат да го спомнат тоа. На пример, во општеството, пријателите на вашите родители, па дури и вашиот стоматолог. Можеби познаваат некој на кој му требаат вашите квалификации и знаење.

Порталите за работа се „рудник за злато“
Барателите на работа на порталите за работа не обрнуваат внимание само на слободните работни места. Така, на нив, на пример, можете да најдете некои компании за кои не сте ни знаеле дека постојат и барате некој со вашите квалификации. Исто така, можете да видите како изгледаат неколку реклами за вашата посакувана позиција, па доколку се повторат некои од барањата, можете соодветно да ја прилагодите вашата апликација.

Добрата апликација бара труд и време
Инвестирајте време за да ја направите вашата биографија најдобра можна реклама. Анализирајте ги барањата за работа, споредете ги со вашето знаење и вештини и соодветно приспособете ја вашата апликација. Се разбира, не треба да имате правописни или печатни грешки во текстот. И пред да испратите сè, повторно проверете дали сте вклучиле сè што бара рекламата.

Напиши ја домашната задача
За да ги зголемите вашите шанси за вработување, има смисла да соберете што е можно повеќе информации за компанијата во која сакате да работите. На овој начин не само што ќе покажете интерес за компанијата, туку ќе можете да подготвите подобра апликација и подобро да ја прилагодите вашата биографија на позицијата за која аплицирате.

И работодавачите си ја вршат својата „домашна задача“
Бројни студии покажуваат дека работодавците бараат од нивните оддели за човечки ресурси да ги „скринираат“ кандидатите на интернет, па веројатно сакате да знаете што ќе најдат. Покрај тоа што внимателно ќе размислите што објавувате или пишувате на вашиот блог или, на пример, на вашиот Фејсбук профил, можете и малку да го прогуглате вашето име. Ако најдете нешто што не ви се допаѓа, обидете се да го отстраните.

Направете ја вашата вредност јасна
Во просек, работодавачот троши три секунди на резиме пред да одлучи дали да ја избрише или прочита. „Паметните“ баратели на работа одговараат на прашањето „Што можете да направите за компанијата?“ токму во воведот на CV-то, со резиме на вашите најсилни достигнувања и вештини.

Гледајте и делувајте професионално
Едноставно, но ефективно. На интервју за работа, треба да пристигнете на време, да бидете соодветно облечени, да зборувате и слушате, да покажете интерес и доверба и да бидете учтиви.

Покажете дека ја сакате работата
Фокусирајте се на потребите на работодавачот и покажете зошто сте вистинската личност за позицијата. Покажете ентузијазам за работата. Погрижете се луѓето кои ве интервјуираат да добијат чувство дека нивната компанија е вашиот прв избор, без разлика дали сте одговориле на рекламите на други компании или не.