Како сами му штетите на сопствениот бизнис

103

Можеби поголемиот дел од претприемачите не се свесни дека со своите постапки му штетат на сопствениот бизнис.

Доколку се пронајдете во следните три точки време е да промените некои работи.

Се плашите од промени

Порано на луѓето им беа потребни години за да прифатат нова идеја и да се навикнат на нов производ. Но, денес технологијата се развива молскавично брзо и секој што нема да биде во тренд со достигнувањата и времето ризикува многу. Без разлика што работите, промените се клучен дел од секој бизнис. Направете анализа и видете каде е најпотребно да се применат нови технологии и кои вештини ќе треба да ги имате за да не изостанете зад другите.

Не прифаќате нови идеи

Во ред е секој да се води по одредена шема и план што претходно бил изготвен и послужил како платформа за градење на бизнис. Но, одвреме навреме ќе слушнете некое ново мислење, нова идеја, ќе наидете на нова можност чисто случајно. Доколку сте ограничени и решени да бидете роб на сопствените ограничувања, не очекувајте голем успех. Оние што ризикувале створиле, останатите тапкаат во место.

Мислите дека вие најдобро можете сè

Ова е класична сопка за најголемиот број на претприемачи, кои водени од сопственото его, не признаваат дека некој друг понекогаш може да биде во право и подобро да одговори на задачата. Секако вие сте креаторот на нештата и вашиот збор ќе биде последен. Но, за да можете да постигнете повеќе, ви треба помош и од други луѓе. Делегирањето на задачи е сосема во ред и треба да се применува секогаш кога имате обемна работа. Со помислата дека никој друг освен вас не може, само го саботирате сопствениот бизнис.