Како се однесуваат луѓето полни со самодоверба

160

Што прават самоуверените луѓе? Нивната отвореност и искреност кон себе ги доближува до успехот.

Самодовербата е исклучително важна и е фактор кој влијае на сите сегменти од нашиот живот. Што прават поинаку самоуверените луѓе, што ги прави такви?

Не осудуваат 

Самоуверените луѓе не ги осудуваат оние што не  познаваат нешто затоа што знаат дека секој има што да понуди и дека не треба да ги понижуваат другите луѓе за да се чувствуваат добро. Споредувањето со другите луѓе е ограничувачко. Самоуверените луѓе не губат време размислувајќи дали се на нивото на секоја личност што ќе ја запознаат.

Тие не велат „ДА“ ако навистина не го мислат тоа

Истражувањето спроведено на Универзитетот во Калифорнија, Сан Франциско, покажува дека колку е потешко да кажете не, толку е поголема веројатноста да доживеете стрес, исцрпеност, па дури и депресија. Самоуверените луѓе знаат дека кажувањето „НЕ“ е здраво и имаат доволно самопочит за јасно да го изразат своето „не“ кога е потребно. Тие избегнуваат фрази како „Мислам дека не можам“ или „Не сум сигурен“. Зборот „не“ го користат со сигурност бидејќи знаат дека „не“ на новите обврски е израз на почитување на тековните обврски и им дава можност успешно да ги исполнат.

Повеќе слушаат отколку што зборуваат

Самоуверените луѓе зборуваат помалку затоа што чувствуваат дека не треба ништо да докажат. Тие знаат дека активното слушање и обрнувањето внимание на другите е добар начин да научат нешто ново и самите да се развијат. Тие не ги користат интеракциите со другите како можности за докажување, туку се фокусираат на самата интеракција – знаат дека тоа е многу покорисен и посреќен начин на приближување кон луѓето.

Тие ги ценат малите победи

Самоуверените луѓе сакаат да се предизвикуваат и да се натпреваруваат, дури и кога нивните напори водат до мали победи. Малите победи градат андрогени рецептори во мозокот кои се одговорни за награда и мотивација. Зголемувањето на андрогенските рецептори го зголемува влијанието на тестостеронот, што дополнително ја зголемува нивната самодоверба и желбата за понатамошни предизвици. Кога имате серија мали победи, чувството на поддршка може да трае неколку месеци.

Тие не бараат внимание

Самоуверените луѓе знаат дека е поефективно да се биде свој отколку да се обидуваш да ја докажеш својата важност. Поважно е вашето однесување да биде правилно, во склад со вас, а самоуверените луѓе знаат така да се однесуваат. Тие суверено ја контролираат распределбата на вниманието – кога ќе добијат потврда за некои од нивните достигнувања, тие брзо го префрлаат својот фокус на сите луѓе кои им помогнале да стигнат до таму. Тие не копнеат по надворешни пофалби бидејќи нивното чувство за самопочит доаѓа од внатре.

Тие не се плашат да грешат

Самоуверените луѓе не се плашат да грешат. Знаат на што се способни, а моментите кога грешат не ги доживуваат како лични неуспеси.

Тие преземаат ризици

Кога самоуверените луѓе гледаат можност, тие одат по неа. Наместо да се грижат за тоа што може да тргне наопаку, тие се прашуваат – „Што ме спречува, зошто не можам да го сторам тоа?“. Стравот не ги спречува да започнат, бидејќи знаат дека ако не се обидат, никогаш нема да успеат.

Тие ги фалат другите луѓе

Несигурните луѓе постојано се сомневаат во сопствената важност, поради што се обидуваат да го украдат центарот на вниманието и да ги критикуваат другите за да ја потврдат нивната вредност. Самоуверените луѓе не се загрижени за нивната важност бидејќи ја знаат својата вредност. Тие се фокусирани на надворешноста, што им овозможува да ги видат сите убави нешта што ги носат другите луѓе. Ова исто така повлекува пофалби за луѓето кои тоа го заработиле со своите достигнувања.

Тие не се плашат да побараат помош

Самоуверените луѓе знаат дека барањето некого за помош не значи дека оние што ја бараат се слаби или помалку интелигентни. Тие ги знаат своите силни и слаби страни и се обраќаат кон другите за да им помогнат да ги пополнат нишите што им недостасуваат. Тие исто така знаат дека учењето од некој со поголемо искуство е одличен начин за подобрување.