Како Унгарија се бори против „бензинскиот туризам“?

48

Во Унгарија од денеска ќе може да полнат гориво само автомобили со унгарски регистарски таблички. Ова е обид на властите да го намалат таканаречениот „бензински туризам“. Во исто време, сепак, ја прекршува забраната за дискриминација во Европската унија, соопшти АРА.

За да можат странските возила да полнат гориво, на бензинските пумпи ќе имаат две цени – за домашни и за странци. Одлуката на унгарската влада е објавена во нивниот државен весник.

Во моментов цената на бензинот А-95 во Унгарија е 1,23 евра. За странците цената ќе биде за 40 отсто повисока.

Од ноември 2021 година се регулираат цените на горивата во земјата. Ова ќе важи до 1 јули годинава. Замрзнувањето на цените доведе до сериозен прилив на странци кои чекаат неколку километри во редици на бензинските пумпи и ги полнат своите автомобили со гориво. Најмногу луѓе доаѓаат од Австрија и Германија.

Воведувањето на различен трговски режим за странците и Унгарците го наметнува прашањето како тоа е во спротивност со европската забрана за дискриминација.

Во април ги отфрли информациите дека Унгарија планира да го исполни условот на Русија да плаќа за природен гас во рубљи, според шемата предложена од Русија.
Конкретно, Унгарија има намера да го плати рускиот гас во евра, претворен во рубљи преку „Газпромбанк“.