Како војната во Украина ги преобликува светските пазари на нафта

36

Руската инвазија на Украина го реконфигурираше глобалниот пазар на нафта, со што африканските добавувачи се вклучија за да ја задоволат европската побарувачка, а Москва, погодена од западните санкции, сè повеќе ги искористува ризичните трансфери од брод на брод за да ја доведе својата сурова нафта до Азија.

Експертите проценуваат дека Русија сепак ќе може да се справи со забраната за извоз на нафта во Европската унија, но под услов Азија, а особено Кина, да продолжат да ја купуваат нејзината нафта.

Санкциите наметнати на Москва поради нападот врз Украина, вклучително и американска забрана за увоз на нафта, ја поттикнаа Русија полека да го одвои својот извоз од Европа, каде што нејзината нафта се избегнува и да се сврти кон купувачите во Индија и Кина на кои нудат значителни попусти.

Рускиот извоз се врати на нивоата пред инвазијата во април, според податоците на Меѓународната агенција за енергетика со седиште во Париз.

Дури и ако ЕУ воведе забрана за увоз на руска нафта во следната рунда санкции, аналитичарите велат дека нивниот ефект може да се ублажи со побарувачката од Азија.

И тоа барање се исполнува на сите можни начини. Иако сложениот сет на санкции на САД, ЕУ и Велика Британија им забрани на бродовите во руска сопственост или со знаме да се приклучуваат во пристаништата, дел од зголемената трговија во Азија е преку претовар од брод до море – скапа процедура што го зголемува ризикот од излевање.

Севкупно, според Petro-Logistics, извозот на руска нафта по морски пат во Азија скокнал за најмалку 50 отсто од почетокот на годината.

Трансферите помеѓу бродовите, кои претставуваат мал дел од целокупната морска трговија, се префрлија од данскиот брег во Средоземното Море за да се избегнат санкции и протести.

„Преносот од брод на брод беше вообичаен во данските води, на влезната точка на Балтичкото Море“, изјави за Ројтерес, претседателот на Petro-Logistics, Марк Гербер.

Тој тврди дека тоа веќе не се случува таму, туку „сè повеќе во потоплите и попријателски води на Медитеранот“

Гербер рече дека обемот на руска сурова нафта и производи што се пренесуваат помеѓу танкери во Медитеранот се околу 400.000 барели дневно, од кои поголемиот дел оди во Азија.

Во јануари, пред инвазијата, околу 1,5 милиони барели дневно се испраќаа директно во Азија.

Руската нафта се натоварува на танкери Aframax или Suezmax кои носат помалку од 1 милион барели и се пренесува на море до поголеми бродови кои можат да земат 2 милиони барели, што го прави превозот поекономичен, велат трговците.

Европа се врти кон Африка

За да ја компензираат загубата на руската нафта, европските рафинери се свртеа кон увоз на западноафриканска сурова нафта, кој е зголемен за 17 отсто во април во споредба со просекот од 2018-2021 година, според Petro-Logistics.

Податоците на Eikon, исто така, покажуваат зголемување и укажуваат на тоа дека 660.000 барели дневно главно од Нигерија, Ангола и Камерун пристигнуваат во северозападна Европа во мај, со три товари на нигериски Amenam во споредба со еден во февруари.

Во меѓувреме, обемот на западноафриканската сурова нафта за Индија е речиси преполовен, според Гербер, со испорачани 280.000 барели дневно во април од 510.000 барели дневно во март, бидејќи Делхи се префрли на руско снабдување.

Со високата европска побарувачка, особено цените на нигериската лесна, слатка сирова нафта достигнуваат рекордно ниво, според трговците, при што суровата нафта Форкадос на пример се нуди по премија од најмалку 7 долари за Брент.

Снабдувањето од Северна Африка во Европа е зголемено за 30 отсто од март, соопшти Petro – Logistic. Од ова, податоците на Eikon покажуваат дека пристигнувањето во северозападна Европа од египетското пристаниште Сиди Керир, за кое аналитичарите велат веројатно е саудиска сурова нафта, речиси ќе се удвои во однос на март до над 400.000 барели дневно во мај.

САД, исто така, ја зголемија понудата за Европа. Увозот на европска сурова нафта во мај од САД на испорачана основа е зголемен за над 15 отсто во однос на март, според компанијата за следење Кплер, највисокото месечно темпо во нејзините рекорди. Европа испушти околу 1,45 милиони барели на ден сурова нафта од САД.