„Калашников“ го зголеми обемот на производството за 15% од почетокот на годинава

28

Обемот на производството на рускиот концерн „Калашников“ од почетокот на годината во целина порасна за околу 15%. Ова го соопшти компанијата, цитирана од „Комерсант“.

Најголем раст на производството бележат граѓанските (цивилни) поделби на концернот.

На пример, во одделите за производство на алат и машински алати, бројките за производство оваа година се зголемени за 20% во споредба со истите периоди во 2020 и 2021 година.

„Растот на продуктивноста на трудот во концернот „Калашников“ на крајот на 2021 година достигна 11%. Во првиот квартал од 2022 година оваа бројка порасна за 10 отсто“, се наведува и во соопштението.

Во исто време, Андреј Баришников, управен директор на концернот коментира дека денес компанијата се соочува со сериозни предизвици. Конкретно, синџирите на снабдување се нарушени.

„Под овие услови, неопходно е да се обезбеди континуитет на снабдување, поправка и одржување на опремата. Успешното поминување низ овој период ќе биде можно само благодарение на добро координираната работа на сите одделенија на претпријатието и поддршката од нашите партнери. “, додава Баришников.

Во април, Европската унија воведе санкции за компанијата.