Калифорнија без автомобили на бензин од 2035 година

28

Кога ќе купите автомобил во Калифорнија во 2035 година, нема да морате да одлучувате помеѓу гас, дизел или електричен погон бидејќи повеќе нема да имате избор.

Цитирајќи ја итната потреба за борба против климатските промени со истовремено намалување на загадувањето на воздухот, Одборот за воздушни ресурси на Калифорнија (CARB) во четвртокот изгласа сите нови автомобили и лесни камиони продадени, почнувајќи од 2035 година, да бидат возила со нулта емисија.

Лорен Санчез, советник за клима на гувернерот Гевин Њусом, го нарече „голем ден не само за Калифорнија туку и за светот“.

Овој потег означува историски пресврт во повеќедецениската битка за намалување на загадувањето на моторните возила, важна промена за потрошувачите, индустријата, економијата и животната средина.

Калифорнија ја предводи нацијата во регулирањето на штетните емисии на гасови од автомобилите откако CARB почна да се бори со токсичниот жолто-кафеав смог што го зафати Лос Анџелес во 1966 година.

Големото население на државата значеше дека производителите на автомобили не можеа да го игнорираат државниот притисок.

Истата година, Конгресот и даде дозвола на Калифорнија да постави свои правила за федералниот закон за квалитетот на воздухот.

Правилата за емисиите и ефикасноста на горивото во Калифорнија се усвоени од повеќе од десетина други држави.

Новата пресуда ги принудува производителите на автомобили постепено да ги укинуваат автомобилите со бензин и дизел, теренци, мини комбиња и пикапи во корист на почисти верзии напојувани со батерии или горивни ќелии.

Ако производителите на автомобили не успеат, тие би можеле да бидат казнети со 20.000 долари по автомобил што не ги исполнува условите, велат од CARB.

Ако потрошувачите не се согласуваат? Ова може да предизвика големи проблеми. Но, државните претставници мислат дека ќе го направат тоа, а линијата на тренд инспирира доверба.

Електричните автомобили брзо добиваат популарност во Калифорнија. Во 2012 година, помалку од 2 отсто од новите продадени возила беа електрични. Тоа порасна на 7 отсто во 2018 година, а сега 16 отсто од новите автомобили што се продаваат во земјата се возила на батерии.