Каспаров: Крипто значи слобода

52

Гари Каспаров знае математика. Знае логика, стратегија и одлучување. Нашироко сметан за најголемиот шахист во историјата на човештвото, рускиот велемајстор – рангиран број 1 од 1984 до 2005 година – го гледа светот со одредена јасност.

Многумина во блокчејн индустријата ќе бидат среќни кога ќе дознаат дека Каспаров, еден од шампионите во шах, сега е шампион во криптовалути. И делумно ова се должи на математиката. Каспаров ја поминува својата „пензија“ спротивставувајќи се на рускиот претседател Владимир Путин , борејќи се за хуманитарни цели и служејќи како претседател на Фондацијата за човекови права, непрофитна организација која силно го поддржува Биткоин како инструмент на слободата. Тој сега го гледа криптото како начин за тестирање на моќта на владата.

„Биткоинот нуди заштита од преголемото трошење на владата“, вели Каспаров, „затоа што сте заштитени со математика“ – според логиката на самиот код.

Каспаров, исто така, гледа заслуга во незаменливите токени (NFT). Во декември, во партнерство со 1Kind, тој објави серија од 34 NFT со иконски моменти од неговиот живот: мечот од 1985 година што го круниса за најмладиот светски шампион во шах, епската битка против вештачка интелигенција на International Business Machines „Deep Blue“, како и говори против тоталитарните влади.

Токму оваа битка против тоталитаризмот го одреди сегашното поглавје од неговиот живот, а Каспаров го гледа криптото како дел од оваа борба. Или, како што вели велемајсторот, „верувам дека поддршката на крипто е важен дел од мојот придонес за иднината на човештвото“.

Ова е кратка верзија од интервјуто со велемајсторот:

– Како се најдовте во крипто просторот?

– Ако сте ја следеле мојата кариера и сте читале за мојот ран интерес за компјутерите и технологијата, не треба да ве чуди што бев многу возбуден кога ја сфатив вредноста на криптовалутите и NFT.

Ова ме враќа во 80-тите; Секогаш се трудев да бидам на врвот. Почнав со шах. Но, видов и можност да користам компјутери и нови алатки за промовирање на индивидуалните слободи. Верувам дека технологијата треба да им помогне на луѓето да се борат против државната моќ.

– Како криптовалутите се вклопуваат во ова?

– Криптовалутите стануваат составен дел или прогрес бидејќи целиот свет се движи дигитално. И ако економијата стане подигитална, ќе станат и парите. Друга филозофска причина е тоа што … владите [имаат] неограничени можности да печатат пари. А печатењето пари е најпрефинетата форма на заем од нас и од идните генерации.

И верувам дека криптовалутите – со Bitcoin како стандард – нудат заштита од овој владин напад бидејќи сте заштитени со математика. Заштитени сте со ограничен број на кодови зад соодветната валута. Криптовалутите и сите производи поврзани со криптовалутите се апсолутно витални за идниот развој на нашиот свет.

Целото интервју можете да го прочитате тука!