Ќе има финален пад на крипто-пазарот пред да видиме подем, вели познат аналитичар

124

Популарниот крипто-аналитичар Николас Мертен вели дека и покрај долгорочната консолидација, може да има пресврт.

Позициите на врвните трговци покажуваат дека ќе има пресврт на крајот на „финалниот пад“.

Во новата стратешка сесија, Мертен им кажа на своите 496.000 претплатници на YouTube дека врвните трговци на мало се генерално биково настроени и дека цената на криптовалутите на крајот ќе порасне штом ќе „спласне“ стравот.

Според „Crypto Fear & Greed“ индексот, расположението на пазарот се префрли од „страв“ во декември во „екстремен страв“ овој месец, што може да создаде проблеми за трговците кои користат прекумерна потпора.

„Иако на пазарот сè уште е присутно надолното расположение, од повеќето водечки показатели е многу јасно дека треба да видиме финален [пад]“.

Трговецот вели дека инвеститорите со длабоки џебови ќе ги искористат предностите на мечкиниот пазар за да ги зголемат своите акции, додека трговците кои имаат кратки позиции може да се соочат со ликвидација на нивните средства.

„Додека сите акумулираат во кратки позиции, додека кратките позиции се акумулираат на спот пазарот, китовите кои сакаат да купуваат вистински фискални биткоини масовно ќе купуваат. Ќе ја покачат цената и ќе предизвикаат уште повеќе ликвидации … Така функционираат работите. [Знаци на поперспективен бум] обично се среќаваат во стравот на емотивните трговци и инвеститори. На пазарот, емотивните трговци ја поттикнуваат ценовната акција, што институциите сакаат да ја купат“.