Ќе се сменат ознаките за рокот на траење на храната – еве што ќе пишува во иднина

248

Кај многу прехранбени производи ќе дојде до промена кај датумот на рокот на траење за да се спречи непотребното фрлање храна. Европската унија планира нов закон за трговија со храна, кој треба да стапи на сила во следните неколку месеци.

Првата промена во новиот закон ќе се фокусира на храната која има особено долг рок на траење. Имено, доколку се складира правилно, храната со особено долг рок на траење нема да ја има ознаката “употребете до…“ која го означува конечниот препорачан датум до кој можете да ја јадете храната. Станува збор за производи како ориз, тестенини, кафе и масло, пишува магазинот Феникс.

Втората промена се однесува на белешката “најдобро да се користи до…“ која го означува датумот до кој храната е на својот врв по вкус или квалитет. Оваа белешка треба да се испушти или да се замени со друга етикета, на пример “често  добро и после…“.

Сепак, рокот на траење ќе остане за свежа храна како месо, риба и други расипливи производи.

Ваков закон за храна се подготвува врз основа на резултатите од истражувањето спроведено од германскиот Институт Јохан Хајнрих фон Тунен (ТИ) во име на Сојузното Министерство за храна и земјоделство. Резултатите од истражувањето покажаа дека со 52 отсто од целокупниот отпад од храна, голем дел од отпадот се создава во приватните домаќинства.

Само во Германија, годишно се фрлаат околу 12 милиони тони храна. Унилевер ја поддржува етикетата „често добро дури и по…“ од 2019 година. Тие сакаат да го привлечат вниманието на фактот дека сè уште е можно да се јаде храна и по истекот на рокот.

Европратеничката од ЦДУ, Кристин Шнајдер, исто така, гледа потреба да се дејствува на огромното количество фрлена храна.Производите едноставно не се расипуваат ден по истекот на рокот. Состојбата во која луѓето земаат храна за јадење од контејнери покажува колку итно мораме да постапиме“, рече политичарката.