Кешот ќе исчезне: Банката на Англија размислува за државна дигитална валута – Britcoin

25

Транзицијата кон општество без готовина се забрзува, изјави заменик-гувернерот на Банката на Англија, Џон Кунлиф и повика на воведување на државна дигитална валута.

„Парите издадени од централната банка исчезнуваат. Веќе не е целосно наменет за плаќања. Има места во Лондон каде што не можете да користите готовина“, рече Кунлиф во подкастот Swap, кој е продукција на Меѓународната асоцијација за финансиски свопови и деривати.

Банката на Англија објави дека во оптек се 70 милијарди фунти банкноти, двојно повеќе од пред една деценија. Тука спаѓаат готовина во паричниците на граѓаните, касите во продавниците, банките и банкоматите. Сепак, Банката на Англија додава дека „големи количини се во странство и се користат за нелегален бизнис, во таканаречената сива економија“.

Плаќањата со картички станаа доминантни во Англија во споредба со готовината уште од 2017 година. Во последниве години, глобалниот тренд се движи кон општество без готовина, кое се забрза во пандемијата на коронавирусот. Поради стравот од пренесување на вирусот преку пари, многу бизниси се залагаат за плаќање со картички. Исто така, Меѓународниот монетарен фонд, Министерството за финансии на САД, големите финансиски институции како Visa и MasterCard, но и милијардерот Бил Гејтс се залагаат за напуштање на готовината и користење на дигитални валути, на кои сега им се придружува и Банката на Англија, пишува Sputnik.

Банката на Англија размислува за воведување национална дигитална валута, веќе позната како Britcoin, а коментарите на замениците гувернери на институцијата доаѓаат во време на експлозија на пазарот на криптовалути, за кои нивните поборници велат дека се „децентрализирани“.