Кина го забрзува растот и целосно ја закрепнува економијата

10

Американскиот весник Wall Street Journal пишува дека кинеската економска активност продолжува да забрзува во ноември, што е тренд кон целосно закрепнување.

Официјалните податоци покажуваат дека главните економски показатели, вклучувајќи ја и индустриски додадената вредност, инвестициите и потрошувачката, во ноември го забрзаа растот, што доведе до раст на вработеноста.

Според податоците на тамошниот завод за статистика, кинеската индустриска додадена вредност во ноември порасна за 7% на годишно ниво, што е најбрз раст за две години.

Фото: Freepik