Кина гради своја сопствена блокчејн платформа

25

Кинескиот претседател Си Џинпинг неодамна рече дека неговата земја треба да ги „зграби можностите“ што ги дава блокчејн технологијата. Според него, блокчејнот е „важен пробив во независните иновации во основните технологии“.

Како резултат на оваа изјава, блокчејн технологијата стана национален приоритет за Кина, меѓу другите технологии, како што се полупроводниците, во кои земјата инвестира со намера да ги зголеми своите можности.

Оттогаш, без многу публицитет или помпа, Кина изгради платформа која има за цел да го олесни распоредувањето на блокчејн технологијата за компаниите. Се нарекува Услужна мрежа базирана на блокчејн (Blockchain-based Service Network – BSN).

Поддржувачите на технологијата велат дека блокчејн може да помогне да се постигне транспарентност и брзина во процесите кои обично се бавни и скапи, како што се прекуграничните дознаки.

Друг важен аспект на блокчејн технологијата се таканаречените паметни договори. Тоа се договори напишани како код кои се извршуваат автоматски доколку се исполнети одредени услови. Поддржувачите го гледаат ова како клучно во инвестициите и финансиите.

„Ние веруваме дека блокчејн технологијата е толку моќна што ќе го промени целиот Интернет и речиси целата архитектура на ИТ системите“, изјави Ифан Хи, извршен директор на Red Date Technology, за CNBC. Оваа компанија е еден од основачите на кинеската блокчејн сервисна мрежа.

BSN е наменет за деловни организации, особено оние кои одржуваат инфраструктура за компјутери во облак. Тоа може да биде голем јавен провајдер на облак како Амазон или Мајкрософт, или може да биде компанија што води сопствен приватен облак или интранет.

Друга комерцијална примена на мрежата е нејзината способност да реши тежок проблем во индустријата: интероперабилност. BSN треба да може да направи различни блокчејнови да работат едни со други.

На пример, ако две банки имаа апликации кои беа изградени на различни платформи за блокчејн, тие можеби нема да можат да работат една со друга. Но, апликациите изградени преку инфраструктурата BSN би биле интероперабилни бидејќи компанијата поврзува различни блокчејнови.

За компаниите кои сакаат да користат повеќе блокчејн апликации во нивната организација, BSN ќе им овозможи тоа да го сторат преку облак-провајдерот што го користат, наместо да инсталираат куп нови сервери за да изградат блокчејн производ. Идејата е дека бизнисите или владите можат да ја користат платформата BSN за лесно распоредување на блокчејн апликации без да направат значителни трошоци.

Побарувачката моментално е слаба, но се очекува тоа да се промени во следните 10 години. Амбицијата на Кина е да го направи својот развој глобален. Ова, се разбира, можеби не е случај, со оглед на загриженоста на бизнисите во другите делови на светот дека кинеската технологија може да се користи од владата за шпионирање или следење.

Сепак, креаторите на BSN велат дека системот ќе биде целосно со отворен код и секој ќе може да провери дали има пропусти и неправилности.

Она што е важно во овој случај е дека BSN не создава сопствен блокчејн. Нема криптовалута на платформата. Всушност, Кина во суштина ги забрани активностите на криптовалути и ги направи нелегални. BSN се гледа како платформа за ракување со блокчејн без криптовалути.