Кина има најголеми златни резерви во светот

36

На крајот на 2022 година, Кина стана сопственик на најголемите златни и девизни резерви во светот седумнаесетти пат по ред, додека Русија го зазеде четвртото место, според податоците на националните централни банки.

На крајот на декември, резервите на Кина изнесуваа 3,31 трилиони долари. Втора е Јапонија со 1,27 трилиони долари, а трета е Швајцарија со 924 милијарди долари.

Русија, која минатата година го загуби четвртото место од Индија, отскокна летото и ја заврши годината на четвртото место со резерви од 582 милијарди долари. Индија е петта со 563 милијарди долари.

Саудиска Арабија, со заштеда од 460 милијарди долари, напредуваше за две позиции во текот на изминатата година и заврши на шестото место, потиснувајќи го Хонг Конг (424 милијарди) на седмото, а Јужна Кореја (424 милијарди) на осмото место, пренесува Спутник.

Сингапур, кој беше рангиран на деветтото место во 2021 година, загуби две позиции за една година за да испадне од топ 10, дозволувајќи му на Бразил (325 милијарди американски долари) да се искачи на деветтото и Германија (295 милијарди американски долари) на десеттото место.

Фото: Pexels