Кина ја престигна Германија како втор најголем извозник на автомобили

110

Кина го зголеми извозот на возила за повеќе од 54 проценти во 2022 година во споредба со претходната година. Тоа беше доволно земјата да се пресели на второто место во светот по извоз на автомобили.

Кинеската асоцијација на производители на автомобили објави дека земјата испорачала 3,11 милиони возила во странство минатата година. Тоа е значително повеќе од Германија, некогаш вториот најголем извозник, која продаде само 2,61 милиони возила на меѓународните пазари минатата година, што е зголемување од десет отсто во споредба со 2021 година.

Кина сега ја брка Јапонија која е на прво место. Иако целогодишните резултати на Јапонија сè уште не се достапни, земјата е познато дека има испорачано повеќе од 3,2 милиони возила во странство во текот на единаесетте месеци од 2022 година. Сепак, се очекува Јапонија да извезе помалку возила минатата година отколку во 2021 година, кога испорача 3,82 милиони возила на странските пазари. Со брзо растечкиот извоз од Кина и намалувањето на обемот од Јапонија, Кина се очекува да ја преземе функцијата како најголем светски извозник на автомобили во блиска иднина, изјавија аналитичарите за South China Morning Post.

Citic Securities предвидува дека Кина до 2030 година би можела да извезува дури 5,5 милиони возила годишно, од кои 2,5 милиони ќе бидат електрични. Ова ќе биде олеснето со напорите на земјата да ги претстави своите возила на пазарите во Јужна Азија, како и на земјите во развој. Кина исто така презема водечка улога во светот во продажбата на електрични возила. BYD стана најголемиот производител на електрични возила во вториот квартал на 2022 година, претекнувајќи го Tesla. Сега се продава во Норвешка, Сингапур, Бразил и Индија.

Кинеските производители презедоа контролен удел на домашниот пазар. Во земја која е дом на околу 200 производители на електрични возила, домашните ЕВ контролираа речиси 85 отсто од пазарот во 2022 година.

Фото: Facebook