Кина ќе има девет од 20-те најголеми контејнерски пристаништа во светот

45

Се очекува Кина да има девет од 20-те најголеми пристаништа за контејнери во светот до крајот на оваа година, според прогнозниот извештај објавен од Кинеската академија на науките (CAS).

Шангајското пристаниште, меѓу првите 20 пристаништа, ќе има најголем пропусен капацитет во 2022 година, се вели во прогнозата, цитирана од China Science Daily, додавајќи дека повеќето пристаништа за контејнери во Кина имаат зголемена побарувачка за транспортни услуги, вклучително и пристаништето Нингбо-Жоушан, како како и пристаништата во Кингдао и Тијанџин, пренесува Бета.

Многу фактори влијаат на количината на контејнери за испорака. Во споредба со регресивните анализи и економетриските модели, истражувачите ги разгледаа глобалните пристаништа како целина, земајќи ја предвид глобалната економија, трговските ситуации и развојот на бродската индустрија, рече Ванг Шујанг, директор на Центарот за прогнозирање на науки на Кинеската академија на науките.

Иако глобалната индустрија за транспорт со контејнери забави во 2022 година, транспортот со контејнери во Кина останува основа за стабилен глобален развој, рече Ксие Ганг, професор на Кинеската академија на науките.

Фото: Pixabay