Кина останува главен столб на глобалната електронска индустрија

11

Според анализата на магазинот Економист, потребна е голема храброст за една компанија за електроника да ја заобиколи Кина. Земјата е главниот столб на индустријата за потрошувачка електроника од повеќе трилиони долари. Извозот на електронски стоки и компоненти од Кина беше во вредност од 1 трилион долари во 2021 година, од вкупно 3,3 трилиони долари на глобално ниво.

Кинеската работна сила повеќе не е евтина, а од 2013 до минатата година платите во производството се удвоија, на просечни 8,27 долари на час. Во исто време, процесот на продлабочување на технолошката поделба меѓу Пекинг и Вашингтон ги наведува водечките производители на високотехнолошки производи, особено оние што вклучуваат напредни полупроводници, да ја преиспитаат нивната зависност од Кина. Ова првенствено се однесува на американски, јапонски и јужнокорејски компании.

Според податоците достапни од американската истражувачка компанија Теикоку Датабанк, меѓу 2020 и 2022 година, бројот на јапонски компании кои работат во Кина паднал од околу 13.600 на 12.700. Sony планира да го префрли производството на камери од Кина во Тајланд. Јужнокорејскиот Самсунг ја намали својата работна сила во Кина за две третини од својот врв во 2013 година, а американскиот „Дел“, наводно, планира да престане да користи чипови од кинеско производство до 2024 година.

Економист заклучува дека ниту една земја во Азија нема толку огромна производствена база како Кина, туку дека се комбинирани економии од Јапонија, преку Јужна Кореја, Тајван, Филипини, Индонезија, Сингапур, Малезија, Тајланд, Виетнам, Камбоџа и Бангладеш, до северозападна Индија. , може да претставува силна алтернатива. Овој пазар во теорија има потенцијал да ги спои богатството и вештините на Јапонија и евтината работна сила во Индија.

Дали тоа ќе се реализира во пракса ќе зависи од силата на геополитичките промени, кои во моментов се во сенка на економијата. За тоа сведочи податокот дека трговската размена меѓу САД и Кина минатата година достигна рекордно ниво, повеќе од 690 милијарди долари.