Кина повторно е главен играч во „копањето“ биткоин

52

Копачите на биткоин не се откажуваат во Кина, и покрај забраната наметната од Пекинг за такви активности.

Кина порано беше најголемиот центар во светот за ископување криптовалути, со меѓу 65% и 75% од вкупниот „hash rate“ – или процесорска моќ во мрежата на биткоин.

Сепак, уделот на земјата падна на нула во јули и август 2021 година, според Универзитетот Кембриџ, откако властите најавија нови мерки против криптовалутите.

Меѓу чекорите што Кина ги презеде е забраната за ископување биткоин, енергетски интензивен процес што доведува до создавање на нови единици за дигитални валути. Ова доведе до преместување на некои од копачите во други земји, вклучувајќи ги САД и Казахстан, кој граничи со Кина.

Сепак, според CNBC, оттогаш во Кина се случиле неколку нелегални операции за ископување биткоини, при што копачите се обидуваат да ја заобиколат забраната на Пекинг.

Новата студија на Центарот за алтернативни финансии во Кембриџ покажува дека ископувањето биткоин во Кина брзо закрепнало. До септември 2021 година, земјата сочинуваше нешто повеќе од 22% од вкупниот пазар на биткоин, според истражувачите од Кембриџ.

Тоа значи дека Кина повторно е главен играч во екстракција на биткоини, откако заостанува само зад САД, кои минатата година ја заменија како најголема дестинација за ваков вид на активност, пишува CNBC.

Сепак, има нешто што треба да се реши. Методологијата на студијата се потпира на генерализирана геолокација на огромни „базени“ за ископување биткоин (тие ги комбинираат компјутерските ресурси за поефикасно да добијат нови токени) за да одредат каде е концентрирана активноста во различни земји.

Овој пристап може да биде подложен на „намерно замаглување“ од страна на некои копачи на биткоин кои користат виртуелни приватни мрежи (VPN) за да ја прикријат нивната локација, се вели во студијата. VPN-ите им овозможуваат на корисниците да го пренасочат својот сообраќај преку сервер во друга земја, што ги прави погодни алатки за луѓето во земји како Кина, каде што употребата на Интернет е строго ограничена.

Сепак, според нив, ова ограничување има „само умерено влијание“ врз точноста на анализата.

Што е рударство на биткоин?

За разлика од традиционалните валути, криптовалутите се децентрализирани. Тоа значи дека работата на процесирање трансакции и создавање на нови валутни единици ја врши дистрибуирана мрежа на компјутери наместо банки и други посредници.

За да се олеснат плаќањата со биткоин, таканаречените копачи мора да ја потврдат валидноста на трансакцијата. Овој процес вклучува сложени пресметки за да се реши задача чија тежина се зголемува бидејќи сè повеќе копачи се приклучуваат на мрежата позната како блокчејн.

Првиот што ќе го реши проблемот добива право да додаде нова серија трансакции во блокчејнот и е награден со одредена количина биткоини за нивните напори.

Зошто Пекинг е загрижен?

Овој метод на постигнување договор, познат како „доказ за работа“ (proof of work), троши многу електрична енергија – отприлика колку цели земји, како Шведска и Норвешка.

Кина често објавува предупредувања за криптовалутите. Сепак, најстроги беа и последните мерки што ги преземаа надлежните.

Втората по големина економија во светот се бореше со недостиг на електрична енергија што траеше со месеци минатата година, што доведе до голем број прекини на електричната енергија.

Кина сè уште во голема мера се потпира на јаглен и ги зголемува своите инвестиции во обновливи извори на енергија во обид да постигне јаглеродна неутралност до 2060 година. Властите сметаат дека ископувањето биткоин е потенцијална пречка за планот.

Сега оживувањето на ископувањето биткоини во Кина ја катапултира земјата на втората по големина дестинација за луѓето кои се надеваат да најдат нова дигитална валута – има уште 2 милиони биткоини кои треба да се ископаат. Сепак, ова сега е можеби помалку профитабилен бизнис, бидејќи цената на биткоинот падна за повеќе од 50% од својот врв во ноември.

CNBC не можеше да дојде до кинеската Национална комисија за развој и реформи и Централната банка на Кина за коментар, која даде остри предупредувања за ископувањето и тргувањето со криптовалути.