Кина сака да развие компании специјализирани за заштита од хакерски напади

10

Кинеското министерство за индустрија и информатички технологии објави нацрт тригодишен план за развој на сектор што би бил специјализиран за заштита од хакерски напади.

Вредноста на секторот би можела до 2023-та година да надмине 38,6 милијарди долари.

Кинеската управа за кибернетички простор предложи прописи со кои се повикуваат сите технолошки компании со над милион корисници, а тоа и огромна количина на податоци, пред да котираат на странски берзи, да направат безбедносни проверки.

Фото: Pexels