Кина води во однос на западните земји во развојот на новите технологии

38

Кина води во однос на западните земји во развојот на новите технологии, со оглед на тоа што во групата од 44 нови технологии имаше предност дури во 37. Ова го покажува истражувањето на Австралискиот институт за стратешка политика (ASPI).

Институтот соопшти дека истражувал технологии во областа на одбраната, вселената, енергијата и биотехнологијата и дека првите 10 истражувачки институции се наоѓаат во Кина, објави Ројтерс.

Истражувањето покажа дека американската технологија честопати е рангирана на второто место, иако нејзините институти водат глобално истражување за компјутери со високи перформанси, квантни компјутери, мали сателити и вакцини.

Кина покажа неверојатна предност во истражувањето, поради големото влијание и поддршката на владините развојни програми.

„Во изминатите пет години, Кина произведе 48,49 отсто од светските истражувачки работи на напредни авионски мотори, вклучително и хиперсонични авиони“, соопшти австралискиот институт, додавајќи дека Кина е домаќин на седум од 10 светски признати институции.

На полето на фотонските сензори и квантната комуникација, силата на кинеското истражување може да доведе до тоа да го спречи надзорот од западните разузнавачки служби, вклучувајќи ги ОК, САД, Австралија, Канада и Нов Зеланд.

Се смета дека Кина има монопол во 10 области, вклучувајќи ја и синтетичката биологија, каде што произведува една третина од сите истражувања, како и електрични батерии, 5G и нанотехнологија.

Кина го засили своето истражување со знаење стекнато во странство, со податоци кои покажуваат дека петтина од врвните кинески истражувачи биле обучени во земји како САД, Велика Британија и Австралија, се вели во извештајот.

Австралиските универзитети рекоа дека ги почитуваат законите за странско влијание дизајнирани да го запрат нелегалниот трансфер на технологија во Кина.

Институтот ги повикува западните земји да соработуваат почесто со цел, како што се наведува, да се создаде безбедносен синџир на трансфер на технологија.