Кинеската економија годинава со раст од 8,4%

12

Нова проценка на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) е дека кинеската економија годинава ќе порасне за 8,4%.

Оваа бројка е за 0,3 % поени над прогнозата на ММФ од јануари, според последното ажурирање на Светските економски изгледи објавено на почетокот на пролетните состаноци на ММФ и Светска банка.

“Ова ќе биде најсилната стапка на раст во земјата од 2011 година, бидејќи ефективните мерки за борба против епидемијата, силниот одговор на јавните инвестиции и поддршката за ликвидноста на централната банка овозможија силно закрепнување“, соопшти ММФ.

Истата институција предвидува дека кинеската економија ќе порасне за 5,6% во 2022 година.

Фото: Pixabay