Кинеската малопродажба расте многу побавно отколку што се очекуваше

8

Продажбата на мало во Кина се зголеми за разочарувачки 2,5 проценти во август од претходната година, бидејќи земјата се соочи со најлошата епидемија на Ковид-19 од првичната експанзија во почетокот на 2020 година.

Податоците за потрошувачките трошоци, објавени од Националното биро за статистика, се многу под прогнозата за раст од 7 проценти на аналитичарите анкетирани од Ројтерс.

Растот на индустриското производство исто така беше малку под очекувањата, зголемен за 5,3 проценти во август во однос на прогнозите за раст од 5,8 проценти.

Инвестициите во основни средства за првите осум месеци годинава се зголемени за 8,9 проценти во споредба со минатата година, покажаа податоците.

Континентална Кина го контролираше избувнувањето на многу заразната делта варијанта на вирусот кон крајот на јули до средината на август. Според политиката на Пекинг за „нулта толеранција“, властите воведоа ограничувања за патување и локално затворање во земјата за поголемиот дел од летните одмори.

„Тешко е малопродажбата да се врати на растот пред „Ковид“ во согласност со стратегијата за нулта толеранција. Колку долго владата ќе се држи до стратегијата зависи од односот на вакцинација со ефективноста на вакцината. Во оваа фаза, се чини дека креаторите на политиката ќе се држат до стратегијата за нулта толеранција барем пред Олимписките игри што доаѓаат во февруари“, рече Лари Ху, главниот кинески економист во Macquarieu.

Бројките од минатиот месец исто така се споредуваат со повисока база отколку во првата половина од годината, бидејќи Кина во голема мера излезе од пикот на пандемијата на коронавирус веќе минатото лето.

Портпаролот на Националното биро за статистика, Фу Лингхуи, истакна дека по падот поради пандемијата, малопродажбата се врати на раст во август 2020 година.

Тој додаде дека „некои големи компании за недвижности наидоа на некои потешкотии во производствениот и деловниот процес и „потребно е да се набљудува влијанието врз целата индустрија“.

Кинеските власти се обидоа да ги спречат шпекулациите на пазарот на недвижности. Оваа индустрија, заедно со поврзаните индустрии како што се градежништвото, сочинуваат повеќе од една четвртина од националниот БДП, проценува Moody’s.

Инвестициите во развој на недвижности од јануари до август се зголемија за 10,9 проценти во споредба со минатата година, забавувајќи се за 0,3 процентни поени во споредба со стапката на раст во првите седум месеци годинава, објави Бирото за статистика.

Најновите економски податоци, исто така, покажуваат дека трошоците поврзани со недвижности и понатаму се слаби, рече Брус Панг, шеф на макроекономски и стратешки истражувања во кинеската Renaissance. Тој посочи на ниската продажба на мебел и градежни и украсни производи и апарати за домаќинство во август, чија продажба минатиот месец падна за 5 проценти во споредба со минатата година.

Панг рече дека, со оглед на падот на продажбата на автомобили и влијанието на Ковид, целокупното забавување на растот на мало минатиот месец не го менува генерално претпазливиот став на неговата компанија кон кинескиот потрошувачки пазар во втората половина од оваа година.

Стапката на невработеност во градовите остана непроменета од јули на 5,1 проценти во август, додека стапката за работници на возраст од 16 до 24 години благо опадна на 15,3 проценти.