Кинескиот логистички сектор се опоравува

23

Кинескиот логистички сектор, кој е погоден од долготрајната пандемија на Ковид-19, очекува забрзано закрепнување бидејќи владините уредби за поддршка постепено стапуваат на сила, соопшти China Media Group (CMG).

Индексот на перформансите на логистиката, кој го следи обемот на бизнисот, новите нарачки, вработеноста, прометот на залихи и искористеноста на опремата во секторот, достигна 49,3 отсто минатиот месец, што е за 5,5 отсто повеќе од претходниот месец, покажаа податоците на кинеската Федерација за логистика и набавки (CFLP ).

Во тој период, индексот, кој го следи кинескиот сектор за складирање, се врати на опсег од 50,2%, соопшти федерацијата.

Логистичките активности за е-трговија, исто така, беа сведоци на обновување на бизнисот во мај, при што индексот се зголеми за 2,1 поени на 104,3 поени од април.

Шангај, кој некогаш беше најтешко погоден од коронавирус, минатиот месец започна акционен план за да го забрза економското закрепнување, преземајќи мерки како што се стабилизирање на индустриските и синџирите на снабдување во делтата на реката Јангце и олеснување на домашните и меѓународните логистички и транспортни канали.

На 1 јуни, првиот ден од враќањето на нормалното производство и живот по два месеци затворено управување, Шангај имаше натпросечни 11 милиони пакети за брза испорака.

Градовите, вклучително и Пекинг, воспоставија механизам за „бел список“ за да се обезбеди капацитет за испорака на добавувачите на свежи производи и да се поддржи закрепнувањето на клучните компании.

За време на инспекцијата на Министерството за транспорт, кинескиот премиер Ли Кечијанг ги повика локалните власти да ја зајакнат координацијата во обезбедувањето непречен транспорт за клучните индустрии, региони и компании и да помогнат да се обезбеди позитивен раст на обемот на товар што е можно поскоро.