Кинеските автомобили ја освојуваат Русија

36

Кинеските продавници за автомобили се отвораат во Русија со рекордно темпо. Од почетокот на годината, бројот на автосалони кои продаваат возила од Кина се зголеми од 300 на 936 во неколку руски градови.

„Руските дилери на автомобили никогаш не виделе толку брзо зголемување на бројот на дилери од Кина како оваа есен“, велат дилерите, истакнувајќи дека од јули до ноември биле отворени 185 салони, се вели во извештајот на магазинот „Најди автомобил“, пренесува РИА Новости.

Популарноста на кинеските автомобили во Русија расте по заминувањето на европските, американските и јапонските марки од тој пазар. На многу производители на автомобили им беше тешко да продолжат со работа во земјата поради логистичките нарушувања предизвикани од воведувањето на западните санкции, откако беше прекината испораката на автомобили и резервни делови за Русија.