Кинеските банки одобрија рекорден износ на кредити

22

Кинеските банки одобрија рекорден износ на нови заеми во јануари, откако властите ги охрабрија да позајмуваат повеќе на компаниите, иако потрошувачкото задолжување остана пригушено.
Финансиските институции понудија нови заеми од 4,9 трилиони јуани (719 милијарди долари) минатиот месец, што е повеќе од проценките на економистите од 4,2 трилиони јуани, во споредба со рекордните 3,98 трилиони јуани пред една година.

Банките имаат тенденција да го поттикнуваат кредитирањето на почетокот на годината бидејќи имаат изобилни кредитни квоти што можат да ги користат и претпочитаат да даваат заеми порано за да остварат поголем профит.

Податоците покажуваат пораст на кредитите на компаниите и закрепнување на издавањето на корпоративните обврзници. Додека потрошувачите подигнаа повеќе кредити отколку во декември, нивната побарувачка за финансирање падна во споредба со една година порано.

„Интересна разлика помеѓу корпоративните и заемите за домаќинствата“, вели Живеи Жанг, претседател и главен економист на Pinpoint Asset Management. „Побарувачката за корпоративни заеми брзо се подобри со закрепнувањето на домашната побарувачка, особено во услужниот сектор. Но, стапката на невработеност е сè уште висока, што ја намалува довербата на домаќинствата“.

Фото: Pixabay