Кинеските каматни стапки остануваат непроменети

6

Народната банка на Кина ги задржа референтните каматни стапки непроменети во понеделникот трет месец по ред, бидејќи послабиот јуан и несмалениот одлив на капитал продолжија да ја ограничуваат способноста на Пекинг да ги олесни монетарните услови за поддршка на економијата.

Примарната стапка на едногодишниот кредит се задржа на 3,65 отсто, додека петгодишната стапка на 4,30 отсто. Сепак, слабата кредитна побарувачка и помрачните изгледи за раст наведоа некои трговци и пазарни аналитичари да предвидат маргинално намалување на референтната хипотекарна стапка од следниот месец за да ја поттикне пошироката економија, пишува Ројтерс.