Кинеското производство се намали за прв пат од почетокот на пандемијата

12

Работењето во кинеските фабрики се намали во септември за прв пат од почетокот на пандемијата минатата година, знак за штетата што масивната енергетска криза ја прави на веќе забавената економија.

Официјалниот PMI падна на 49,6 од 50,1 во август, објави во четвртокот Националното биро за статистика, под 50 -те поени што сигнализираа пад на производството.

Непроизводствениот индекс, кој ја мери активноста во секторот градежништво и услуги, се подобри на 53,2, што е многу повеќе од консензусната прогноза од 49,8.

Кина се соочува со широко распространета енергетска криза која се заканува да го забави економскиот раст и да ги наруши глобалните синџири на снабдување непосредно пред божиќната сезона за пазарење на крајот на годината. Најмалку 20 провинции ја намалија потрошувачката на електрична енергија во септември, ограничувајќи го фабричкото производство на се, од алуминиум и челик до играчки и облека.

Контракцијата се должи на различни фактори, вклучително и бавните перформанси на индустриите со интензивна енергија, рече Жао Цинге, виш статистичар во Националното биро за статистика. Под-индексот на нови нарачки се намалува два последователни месеци, „како одраз на забавувањето на производството и пазарната побарувачка“, рече тој.

Одделно, PMI Caixin, приватен мерач за производство, закрепна на 50 од 49,2 во август. Подобрувањето се должи на постабилната домашна побарувачка и зголемувањето на новите нарачки, бидејќи извозната продажба продолжува да опаѓа, се вели во соопштението на групацијата Caixin Insight.

Енергетската криза додаде дополнителни проблеми што веќе ја погодија економијата: пазарот на недвижности е под стрес, бидејќи групацијата China Evergrande се соочува со должничка криза; високите цени на суровините го намалија профитот на индустријата; владата презеде силни мерки против индустриите од секторот за недвижности до интернет; а потрошувачките трошоци остануваат ниски поради новите епидемии на коронавирусот.

„Прекршувањата во снабдувањето се доста вообичаени“, рече Су Ли, шеф на макро истражувања во CCB International Securities Ltd., во интервју за ТВ Блумберг. „Веројатно тоа ќе биде долгорочен проблем во наредните месеци“.

Обврзниците и јуанот беа малку изменети поради мешаните сигнали на податоците за производствената активност и услуги. Кинескиот индекс CSI 300 порасна за 0,8%.

Податоците „понудија прва идеја за трошоците за енергетската криза – и за производствениот сектор тие се значајни. Производниот PMI падна. Секторот за услуги се врати, но во никој случај не се опоравува силно“, напишаа Чанг Шу и Дејвид Ку за Bloomberg Economics.

„Слабиот PMI испрати сигнал до владата“, рече Џанг Живеи, главен економист во Pinpoint Asset Management Ltd., Хонг Конг. „Големото прашање е дали монетарната и фискалната политика на Владата ќе стане поподдржувачки сега или владата ќе чека до крајот на годината за да ги промени своите политики“.

Малку е веројатно олабавување на монетарната и фискалната политика, рече Брус Панг, шеф на макро и стратешки истражувања во China Renaissance Securities Hong Kong. Владата најверојатно ќе продолжи да обезбедува насочена поддршка за малите бизниси и иновативни компании преку мерки како што се намалување на нормата за задолжителни резерви, додека одржува строга политика за секторот за недвижности и финансирање на локалната власт, рече тој.

Под-индексите на цените на влезните и излезните производи се зголемија на највисоко ниво од мај, покажувајќи дека фабриките ги префрлаат зголемените цени на суровините во секторите што се пониски, рече Панг.

Секторот за услуги донекаде профитираше од трошоците за тридневниот одмор кон средината на есента, обновувајќи се на 52,4. Сепак, приходите од туризмот и патувањата останаа под нивото пред коронавирусот, покажувајќи се уште слаба доверба на потрошувачите.

Обемот на деловните активности во индустриите погодени од епидемијата во август значително се опорави, вклучително и во транспортот, хотелите и рестораните, според NBS.