Кинезите најавуваат електричен автомобил со домет до 1.000 километри

44

Веќе се помиривме со фактот дека Кина има огромна предност во истражувањето и производството на батерии за електрични возила. Така, сите клучни вести за оваа технологија доаѓаат од најнаселената земја во светот.

Сега производителот на батерии CATL најави дека новиот електричен автомобил Zeekr 001 (Geely group) ќе биде опремен со Qilin батерија, која ќе му овозможи домет до 1000 километри. Автомобилот ќе се појави на пазарот следната година.

Како CATL постигна зголемување на опсегот? Пред се, тоа е гигант кој држи 35 отсто од пазарот на батерии во светот, а потоа може да си дозволи опсежни истражувања. Производителот тврди дека постигнал енергетска густина од 255 Wh/kg, што би требало да биде за 13% подобро од новите ќелии што Panasonic и ги доставува на Tesla. Покрај заштедата на простор со поголема енергетска густина, променет е и системот за ладење кој овозможува полнење од 10 до 80% за 10 минути, пишува „ХАК“.

Zeekr е најновиот премиум бренд на кинеската групација Geely. Се заснова на модуларната платформа SEA на Geely – ова е архитектурата што ја користат Volvo, Polestar и Smart (кои се во сопственост на Geely и Mercedes). Сите овие брендови се очекува наскоро да ги добијат новите батерии на CATL.

CATL е снабдувач и за други брендови во Европа, па се очекува до крајот на 2023 година да добиеме барем еден европски електричен автомобил со нови батерии.