Китови „натрупале“ стотици милиони во Cardano од март

60

Cardano китовите зграпчија 190 милиони ADA во март, прво движење нагоре од 2021 година.

Најголемите Cardano адреси на мрежата собраа околу 200 милиони монети, според најновите податоци на Santiment.

Овие податоци треба да бидат позитивни за сопствениците на ADA кои доживеале седум месеци пад.

ADA китовите активно ги продаваат своите имоти од декември 2021 година, додека трендот не се промени пред само неколку недели. Промената на трендот најверојатно се должи на огромните нивоа на препродажба на Cardano.

Масивниот раст на DeFi индустријата, исто така, ја следеше промената во движењето на средствата на адресите на китовите, бидејќи TVL (Total value locked) на Cardano надмина 300 милиони американски долари во средства заклучени во различни платформи и паметни договори.

Додека китовите активно се обложуваат на ADA во стејкинг протоколите, цената на главнoто средство на Cardano се чини дека пропаѓа. Како што покажува графиконот, АDА изгуби 35% од својата вредност откако го достигна неодамнешниот локален врв на 1-ви април.

Но, додека неусогласеноста со тековната распределба на средствата на китовите на пазарот може јасно да се види, корелацијата помеѓу истиот индикатор и ценовната акција на АDА во опсегот август-април е целосно компатибилна со движењето на средствата во големите портфолија на АDА.

Овој тренд покажува силна контрола врз АDА од страна на китовите, бидејќи нивните ценовни перформанси го диктираат движењето на монетата. Обемот на малопродажба што го видовме во март и април не ја менува долгорочната насока на Cardano.