Кјубан: Многу крипто-проекти ќе пропаднат

95

Милијардерот инвеститор, Марк Кјубан вели дека болката само што почнува за крипто-пазарите.

Ѕвездата од „Shark Tank“ им кажа на своите 8,6 милиони следбеници на Твитер дека криптовалутите минуваат низ истата фаза што ја помина Интернетот во раните 2000-ти, кога беа затворени безброј стартапи со мала или никаква корист.

Според Кјубан, крипто-индустријата, особено платформите за паметни договори, треба да започне да се фокусира на тоа како да ги подобри деловните модели за да оправда некои од нејзините високи проценки на пазарот.

„Крипто минува низ затишјето низ кое помина Интернетот. По првичното појавување на возбудливи апликации, NFT, DeFi, P2E (play-to-earn), видовме фаза на имитација, бидејќи синџирите го субвенционираа движењето на овие апликации до нивните синџири (преку субвенции за пропусниот опсег и складирање од страна на стартапи во 2000-тите).

Она што не сме го виделе е употребата на паметни договори за подобрување на деловните перформанси и профитабилност. Кога бизнисите можат да користат паметни договори за да стекнат конкурентска предност, тие ќе го направат тоа. Синџирите што ќе го сфатат ова ќе преживеат“, смета Кјубан.

Сопственикот на Далас, Маверикс, рече дека екосистемот на дигитални средства е преполн со премногу проекти кои го нудат истото како и сите други. Кјубан верува дека копирањето проекти без единствена корисност и приспособливост на пазарот на производи на крајот ќе исчезне кога ќе згасне бучавата.

„Синџирите што го копираат она што го имаат сите други ќе пропаднат. Не ни требаат NFT или DeFi на секој синџир. Не ни требаат мостови, за движење на NFT помеѓу синџирите. Потребни ни се апликации за паметни договори кои ги заменуваат SaaS апликациите [софтвер како услуга]“.

Што се однесува до корисноста, Кјубан има силни „бикови“ чувства за Ethereum, како и за Polygon (MATIC), неговото најголемо решение за скалирање. Ветеранот претприемач вели дека екосистемите со паметни договори како Etherium се таму каде што се вистинските можности.

„Постојат токени кои се корисни – како Ethereum. Постојат паметни договори кои ви дозволуваат да тргувате со различни работи, без разлика дали се работи за NFT, Ethereum договори за осигурување итн. Ова, според мене, е вистинската предност. Затоа имам многу Etherium (ETH) и Polygon (MATIC), бидејќи паметните договори се како HTML или Javascript за Интернет. Можете да креирате апликации. NFT е една верзија на апликацијата и почнуваме да гледаме други [како] учебници претворени во NFT. Музика, песни, филмови претворени во NFT. Сè што е дигитално може да користи паметен договор за да стане NFT. Таму е вистинскиот плус“, додаде тој.