Климатските промени го загрозуваат производството на кафе

18

Климатските промени ќе влијаат и на љубителите на кафе. До 2100 година, површината погодна за одгледување кафе се очекува да се намали за 54 отсто поради глобалното затоплување, дури и ако се постигнат целите на глобалната температура, се вели во неодамна објавениот извештај на британската невладина организација Christian Aid.
Менаџерите на плантажите за кафе од Хондурас до Етиопија веќе предупредуваат дека ова растение многу страда од климатските промени, па затоа Кристијан Еид, како што јави германската новинска агенција dpa, ги повикува британските власти да помогнат со отпишување на историските долгови на жардинери и помагаат во санирање на загубите и штетите предизвикани од атмосферското затоплување.

Британска невладина организација пресметала дека површината погодна за одгледување кафе на глобално ниво ќе се намали за 54,4 отсто поради порастот на температурите и непредвидливите услови. Дури и успехот во постигнувањето на поставената климатска цел за ограничување на глобалното затоплување на 1,5 до 2 Целзиусови степени во однос на прединдустриските нивоа не треба да ги спречи намалувањата.

Повеќе од половина од кафето кое се консумира на островот доаѓа од Бразил и Виетнам, а тие две земји се меѓу најчувствителните на климатските промени. На почетокот на мај Виетнам забележа рекордна висока температура од 44,1 Целзиусови степени, а екстремни температури се и во соседните земји.

Зголемувањето на температурите, како и непредвидливите врнежи, болестите, сушите и лизгањето на земјиштето предизвикани од климатските промени, ја загрозуваат индустријата за кафе и нејзините производители.