Климатските промени можат силно да ги погодат банките во еврозоната

26

Банките во еврозоната можат да очекуваат поголеми загуби доколку климатските ризици не се ублажат, а најголемите ќе бидат во земјите со чести природни катастрофи, покажа во средата студијата на Европската централна банка (ЕЦБ).

ЕЦБ спроведе симулација во повеќе од 1.600 банки во еврозоната за да утврди како да се справи со последиците од честите природни катастрофи поради климатските промени и со воведување мерки што треба да ги намалат емисиите.

Симулацијата покажа дека шансите за проблеми со сервисирање на кредитите ќе се зголемат за седум проценти во текот на следните 30 години, ако не се преземе ништо за ограничување на климатските промени. Во тој случај, регионите на југот на Европа веројатно би биле повеќе изложени на ризик од пожар, додека Источна и Централна Европа би биле во опасност од зголемени поплави, забележува ЕЦБ.

Во исто време, банките во земји како Грција, Кипар, Португалија, Шпанија и Малта се значително повеќе изложени на компании чии чести природни катастрофи можат да предизвикаат големи загуби од оние во другите земји, но и во споредба со просекот на еврозоната, откри ЕЦБ.

Компаниите чии загуби би можеле да се намалат со мерки за намалување на емисиите се концентрирани во сектори како што се земјоделство, рударство, производство на електрична енергија и гас, водоснабдување и управување со отпад, покажа студијата.

Во земјите од северна и централна Европа, учеството на компаниите со високи емисии на штетни гасови е од 20 до 50 проценти, додека нивната изложеност на компании кои можат да бидат сериозно оштетени од природни катастрофи е многу ограничена, во повеќето случаи на околу пет проценти. Компаниите изложени на закана од природни катастрофи се главно концентрирани на југот на Европа, посочува ЕЦБ.

Авторите на студијата заклучуваат дека краткорочните трошоци за “зелената“ транзиција се речиси занемарливи во споредба со трошоците за неконтролирани климатски промени на среден и долг рок.