Клучни фактори за развој на бизнисот

77

Иако секоја приказна е единствена, постојат некои универзални закони кои можат да му помогнат на секој да го развие својот мал бизнис во вистинската насока. Кој е клучот за успехот? Кога започнувате бизнис, имајте ги на ум овие шест работи.

Потребна е храброст за да се успее
Започнувањето бизнис бара одредена доза на храброст. Најчесто почетокот е најтешкиот дел од патувањето. Запомнете: храброста е во суштина 50% страв. Да се ​​биде храбар значи да имаш кауза во која веруваш. Колку подлабоко верувате во таа цел, толку полесно ќе го надминете стравот.

Вашата цел не треба да биде само да се збогатите. Сопствениот бизнис е обично многу долг проект. Пречки сигурно ќе дојдат, па затоа е неопходно да се направи нешто во што навистина верувате.

Добар почеток е „половина работа“
Плашливите луѓе никогаш не можат да го најдат „вистинското време“ за почеток; и затоа многумина никогаш не почнуваат. Лесно е да се најдат изговори за страв, „Сега не е вистинско време“, „Треба да соберам повеќе знаење/податоци“, „Уште немам вистинско чувство“, „Треба да размислам уште малку“, итн. Ваквите рационализации често стануваат Ахилова пета на еден претприемач.

Многу луѓе не можат да го направат тој прв чекор. Тие дури можат да собираат статистики, графикони, софтвер, распореди, проекции и слично, до степен до кој не можат да ја видат шумата од дрвјата. Последица е тоа што тие никогаш не започнуваат.

Секако, постои и другата крајност – премногу импулсивни луѓе кои не планирале доволно. Но, тоа не е толку често. Во најголем дел, на луѓето им е тешко да започнат. Секогаш можете да додадете дополнителни планови на патот. Но, да се знае кога е доволно е вистинска уметност. Време е да одиме. За жал, не постои една формула за секого. Мора да му верувате на вашиот стомак.

Кој е клучот за успехот? Најдете го вистинскиот ментор
Побргу ќе го надминете стравот со поддршка од група или вистински ментор. Другите луѓе полесно ќе ја видат вашата прекумерна плашливост. Ако премногу се фиксирате на сопствените објаснувања, ниту најдобриот ментор не може да ви помогне. Во тој случај, ќе игнорирате се и ќе ги искористите вашите рационализации за да докажете дека менторот не е во право.

Треба да размислите, но и да бидете отворени. Исто така, бидете внимателни при изборот на советник. Во спротивно, ќе ги слушате само луѓето кои ги потврдуваат вашите сегашни стравови. Тие ќе ви го „хранат“ одложувањето, наместо да ви помогнат да престанете да одолговлекувате.

Ова е исто така незгодна ситуација. Како можете да му верувате на ментор со кој не се согласувате? Има многу повеќе врска со тебе отколку со менторот. Мора да бидете спремни да ги преиспитувате сопствените верувања и да ги слушате другите, но тоа не значи дека треба слепо да им верувате. Важно е само да одвоите време да размислите за советите на другите луѓе, за да сфатат што ви недостасува. Кога поминувате повеќе време со менторите, ќе почувствувате дали нивниот совет е мудар или не.

Обидете се да ги намалите трошоците што е можно повеќе
Внимавајте на општите трошоци за започнување и одржување на бизнис. Бизнисите најчесто пропаѓаат поради недостаток на готовински тек. Многу е полесно да се троши отколку да се заштеди.

Ако не сте внимателни, изнајмувањето канцеларија, вработувањето на првите вработени, купувањето нови компјутери и слично, може да фрли дури и добар бизнис во бездна. Треба да ги погледнете трошоците и да ги елиминирате непотребните. Зголемете ги шансите за профитабилност со преземање минималистички пристап кон трошоците.

Бидете внимателни при изборот на партнер
Денес споровите често завршуваат на суд, а за тоа е потребно многу време, енергија и пари. Кога влегувате во партнерство, ризикувате во одреден момент да дојде до судски спор што може да ве уништи.

Треба да бидете исклучително внимателни при изборот на вашиот партнер. Важно е вашите цели да се совпаѓаат. Исто така, важно е да се процени нивниот интегритет. Во спротивно, тие луѓе би можеле да го максимизираат својот профит на ваша сметка.

Размислете и за нивниот темперамент. Можеби, кога ќе наидете на пречки, ќе паднат во очај и ќе се откажат, или би можеле да го оштетат вашиот бизнис поради страв, недоверба, импулсивност или лични проблеми. Лесно е да најдете партнер кој ќе биде со вас додека времето е ведро. Но, треба да процените како би се однесувал вашиот партнер кога работите стануваат тешки.

Останете под контрола
Денес зборот „контрола“ носи некои негативни конотации. Но, контролата е суштинска карактеристика на еден претприемач. Да се ​​​​биде под контрола значи да се остане верен на вашата визија и инстинкти. Сепак, вие го знаете вашиот бизнис подобро од кој било, дури и подобро од најдобрите консултанти. Затоа, ако им дадете целосна контрола – грешите. Ако се во право, мора да ве убедат. Едноставно нема простор за слепа вера во бизнисот.

Претприемништвото не е воопшто лесно. Кој е клучот за успехот? Клучот е да се придржувате до овие шест совети за да избегнете непотребни проблеми. Сепак, овие совети не се само тешки факти – нивната имплементација бара вештина. За да бидете успешни, мора да вежбате и да го развивате својот талент. И тоа започнува со размислување и истражување. Потоа најдете храброст да го направите првиот чекор, а потоа следниот чекор, ден по ден, месец по месец, година по година.