Клучни причини зошто добрите вработени се откажуваат

10

Во последните месеци во светот се случуваат масовни отпуштања, особено во технолошкиот сектор, што кај луѓето предизвика страв и вознемиреност поради неизвесна иднина. Сличен страв беше предизвикан и кај луѓето кои останаа, па во овој момент е голем предизвик да се задржат.
Иако платата е важен фактор, парите сами по себе не гарантираат позитивно искуство на вработените. Сè на сè, постојат три главни причини зошто добрите вработени ги напуштаат компаниите.

Тој сè уште е менаџер

Причината зошто луѓето сакаат да ги напуштат своите работни места секогаш е поврзана со нивниот однос со нивните шефови. Едно истражување покажа дека речиси половина од испитаниците ја напуштиле работата поради лош менаџер, а речиси две третини сметаат дека нивниот менаџер нема соодветна обука за лидерство.

Галуп, врз основа на децениското собирање податоци и интервјуа со милиони вработени, утврди дека 70 проценти од разликата во ангажманот во тимот е целосно зависна од менаџерот. Сепак, тука сме во пост-пандемиската ера, а организациите кои не спроведуваат масовни отпуштања сè уште водат стратегии за да ги задржат своите работници – од повисоки плати, дополнителни бенефиции, флексибилни опции за работа и повеќе можности за ментално здравје.

Меѓу многуте односи што вработените ги создаваат во една компанија, оние кои се формираат со менаџер имаат најзначајно влијание врз целокупното работно искуство, дури и повеќе од односите со колегите. Особено, важно е вработените да се чувствуваат поддржани и да имаат отворена комуникација со менаџерите, до степен до кој тие се чувствуваат удобно да разговараат за теми како што се платата и работата.

Раководната позиција е од клучно значење и треба да биде приоритет за компаниите кои сакаат да ги задржат своите вработени и да ги избегнат високите трошоци за обртот на работната сила.

Недостаток на напредување во кариерата

Според истражувањето на повеќе од 18.000 теренски работници во 150 компании, недостатокот на можности за напредување е една од главните причини за обртот на работната сила, а не парите, како што многумина веруваат.

Се разбира, платата е важна – тоа е уште една причина – но парите сами по себе не се доволни. Во случајот на работната сила во синџирот на снабдување, луѓето не сакаат само да ја вршат својата работа, да добиваат плата и да си заминат. Тие бараат посветеност што ќе им помогне да ги развијат своите вештини и да изградат кариера.

Многу жени на технолошки работни места сè уште се соочуваат со родови специфични бариери. Истражувањето на менаџмент сервисот Ensono покажува дека жените во технолошката индустрија продолжуваат да доживуваат нееднаквост и непријатност на работното место, како во канцеларија, така и на далечинска работа, што ги спречува да напредуваат во нивните кариери.

Иако желбата за учење и развој не е единствена само за жените, таа треба да биде клучен елемент на планирањето на компаниите (особено во технолошкиот сектор) за регрутирање, задржување и развој на вработени жени.

Шеесет проценти од жените на технолошките работни места во Соединетите Држави велат дека работодавците им кажале дека им недостасува обука или вештини што ги спречуваат да напредуваат. Сепак, многу компании не нудат програми за менторство или платени курсеви за учење и развој, принудувајќи ги вработените да бараат работодавци кои нудат обука во куќата или целосно платени курсеви.

Да не заборавиме – пари

Големото напуштање на работните места беше будење. Тоа ги принуди менаџерите да сфатат дека мора да ги разберат потребите на своите вработени и да создадат решенија кои ги ставаат луѓето на прво место. Ревидирањето на структурите за компензација беше приоритет за многу организации.

Според Индексот за оптимизам за кариера, истражување на Универзитетот во Феникс од 2022 година на 5.000 вработени и 500 работодавци ширум земјата, секој трет американски работник би ја напуштил својата сегашна работа без резервен план.

Иако многу организации вложуваат значителни напори во развојот и унапредувањето на своите вработени, студијата покажува дека повеќето работодавци не се на вистинскиот пат кога станува збор за обезбедување правичен надоместок и финансиска сигурност.

Дури 86 отсто од работодавачите сметаат дека нивните вработени се задоволни од платата, но речиси половина од вработените во истата анкета се изјаснуваат дека се незадоволни, додека 56 отсто живеат од плата до плата.

Нееднаквостите во платите и недостатокот на финансиска сигурност беа главните фактори за незадоволството од работата во овој турбулентен период. Работодавците треба да создадат поголема транспарентност на платите за да бидат на иста страна со своите вработени – и кога ќе го направат тоа, тие треба да бидат подготвени да преземат конкретни чекори кон подобра компензација.

Важно е организациите да ги препознаат клучните причини зошто добрите вработени заминуваат и да преземат соодветни чекори за да ги задржат талентираните вработени. Ова вклучува создавање позитивна работна средина, обезбедување можности за развој на кариерата и обезбедување правичен надоместок. Само на овој начин компаниите ќе можат да градат силни тимови и да ги надминат предизвиците што ги носи неизвесната иднина, пишув Bizlife.