Кога и како ќе функционира унифицираниот систем за патарини во земјите од Отворениот Балкан?

29

Тестирањето на унифицираниот електронски систем за наплата во земјите од „Отворен Балкан“ е во тек, а системот ќе почне да функционира кога ќе се потпишат сите договори, изјави за РТС Дарко Савиќ од „Патишта на Србија“.

Тој додаде дека во тек е проект за проширување на 26 наплатни станици.

Во надлежност на „Патишта на Србија“ се автопатишта во должина од 830 километри и 66 наплатни станици, а планирано е да се отворат нови станици кога ќе се изградат нови автопати.

Тој посочи дека електронското плаќање во моментов е најчест начин на наплата и дека во системот за наплата има повеќе од 550.000 активни корисници.

Савиќ наведе и дека во Србија дневно во просек поминуваат по 180.000 возила, а од 1 јануари до 1 септември поминале 45 милиони возила, што, како што вели, е за околу 10% повеќе од 2021 година, која беше рекордна година.

Зборувајќи за уникатниот систем на електронска наплата во земјите на „Отворениот Балкан“, Савиќ истакна дека уникатните уреди TAG ќе можат да се користат во Србија, Албанија и Северна Македонија.

– Системот во моментов е во тест фаза, но очекуваме многу брзо да бидат потпишани конечните договори и системот да профункционира. Многу лесно може да се прошири на други системи за наплата, дури и на системи како што се сателитски во Бугарија, како и на системи за наплата во Република Српска, каде што веќе ги тестиравме нашите уреди и тие работат, како и во БиХ и Црна Гора – рече Дарко Савиќ.

Тој појасни дека во рамките на „Отворен Балкан“ системот ќе функционира со поврзување на ТАГ уредот со платежната картичка на корисникот и дека не е потребно надополнување, туку подигање на парите од сметката на корисникот. Тој нагласува дека во тек е проект за проширување на 26 наплатни станици за корисниците на електронско плаќање да можат побрзо да минуваат низ наплатните станици.