Кога ќе се изедначат цените на бензинците и електричните автомобили?

68

Џим Ровал, извршен директор на Volvo Cars, предвиде кога ќе дојде до израмнување на цените помеѓу електричните автомобили и оние што користат бензин и дизел. Тоа нема да се случи подеднакво меѓу брендовите и нема фиксен датум, но Ровал рече дека за некои брендови, цените би можело да се изедначат за три години.

Јасно е дека масовното имплементирање на електрични автомобили низ Европа и светот бара пад на цените. Иако на некои пазари растот на продажбата на електрични автомобили е огромен, има и многу доцнења, а дел од продажбата се остварува со високи субвенции.

Со оглед на ескалацијата на цените, и вложувањето во намалување на емисијата на штетни гасови, многу е веројатно дека автомобилите со внатрешно согорување ќе се приближат до цените на електричните автомобили, а не обратно, што сите го очекуваа. Ова е многу сериозен проблем на некои пазари бидејќи ќе биде практично невозможно да се добие нов автомобил.

Меѓу сопствениците на Volvo е еден од главните играчи во кинеската енергетска индустрија и автомобилската индустрија – кинеската групација Geely. Конгломератот произведува голем број електрични марки кои им овозможуваат да комбинираат технологии и системи и да споделуваат компоненти. Ова, се разбира, го прави производството поевтино.

Извршниот директор на Volvo верува дека цената ќе се намали бидејќи ефикасноста на автомобилот ќе се зголеми, овозможувајќи иста автономија со помалите батерии, што би требало да ја намали цената на возилото.

И покрај ова, на светската сцена нема ништо што може да поттикне потврда на изјавите на Ровал бидејќи инфлацијата вртоглаво расте, проблемите со снабдувањето се секојдневни, а суровините се уште се дефицитарни или се во рацете на монополистите. Поверојатно е дека цените на електричните автомобили ќе стагнираат или малку ќе паднат, додека цените на автомобилите на бензин и дизел ќе пораснат, а потоа можеби и ќе се изедначат.