Кога се очекува инфлацијата во еврозоната да падне под целното ниво од два отсто

24

Минатиот месец инфлацијата во еврозоната забави на 2,9 отсто, што е повисоко ниво отколку што очекуваа економистите. Имајќи предвид дека државната помош за трошковната криза се намалува, а платите на вработените низ еврозоната се зголемуваат, експертите на Европската централна банка предупредија дека „последната милја“, односно последната фаза до стабилизација на цената, ќе биде тешка.

Но, истражувањето спроведено од Блумберг помеѓу 3 и 8 ноември оваа година меѓу економистите откри дека економистите се пооптимисти од експертите на ЕЦБ. Имено, економистите анкетирани од Блумберг предвидуваат дека инфлацијата во еврозоната ќе се спушти под целното ниво од 2 отсто само на почетокот на 2025 година.

Истражувањето покажа дека во првиот квартал од 2025 година поскапувањето во просек ќе изнесува 1,9 отсто. За разлика од економистите анкетирани од Блумберг, проекциите на експертите на ЕЦБ објавени во септември предвидуваа враќање на целното ниво на инфлација дури во втората половина на 2025 година.

Сепак, економистите веруваат дека базичната инфлација во еврозоната ќе остане покачена, поточно 2,1 отсто во првиот и 2,3 отсто во вториот квартал од 2025 година.

Ќе паднат и каматните стапки
Иако конфликтите меѓу Израел и Хамас на Блискиот Исток исто така носат несигурност за економијата, според анализата на експертите на Freedom24, сегашната ескалација на Блискиот Исток веројатно ќе има „многу ограничен или никаков ефект“ врз економијата на европските Унијата.

Исто така, бидејќи ЕЦБ не ги зголеми дополнително каматните стапки минатата недела (што беше нивната монетарна политика повеќе од една година), економистите очекуваат дека каматните стапки наскоро ќе бидат намалени.

Во согласност со прогнозите за пад на инфлацијата до целните нивоа од 2 отсто, првото намалување на каматните стапки сега се очекува веќе во јуни 2024 година, додека досега економистите веруваа дека тоа може да се случи дури во септември 2024 година. Ова го истакна гувернерот на грчката централна банка Јанис Стурнарас, но други економисти сметаат дека таквите прогнози се предвремени, пренесува Лидер.хр.

Претседателката на ЕЦБ, Кристин Лагард, минатата недела потврди за Фајненшл Тајмс дека ЕЦБ нема да ги намали каматните стапки „во следните неколку квартали“.