Кого избраа големите бизниси играчи за наследници?

65

Ворен Бафет, Џеф Безос, Тим Кук или Илон Маск станаа примери и парадигми за успех.

Наследник на најголемите играчи
Најпочитуваниот од сите, но и најстариот со нераскинлива репутација, основачот на гигантот Беркшир Хатавеј и познатиот „светец инвеститор“ Ворен Бафет, денес има 92 години. Тој има и партнер Чарли Мангер, кој наскоро ќе наполни 100 години. За просечниот човек да доживее успех овие години и да биде активен како гореспоменатите двајца, со право се смета за медицинско-деловен феномен.

Сепак, без оглед на неговата виталност, Бафет, свесен за својата крајност, назначи деловен наследник. Тоа е Грег Абел, Канаѓанец, 60-годишен, моментално претседател на Беркшир Хатавеј Енерџи.

Во медиумите можете да прочитате за Абел дека потекнува од многу скромно потекло и заработувал уште од мал. „Исклучително напорен и посветен на работата“, велат колегите за Абел, меѓу другото, тој е работохолик и некој за кој тврдат дека може да направи повеќе за еден час, еден ден, од кој било друг.

Но, најважно е што Ворен Бафет рече дека е навистина иновативен.

„Секогаш наоѓам време за Грег кога ми се јавува бидејќи секогаш има нови идеи. „Неговото размислување за бизнисот е исклучително иновативно“, рече Бафет пред 10 години.

Уште еден голем бизнис играч
Безос, сопственикот на Амазон, друга бизнис икона, исто така го објави својот наследник. Тој се одлучи за Енди Џеси, роден 1968 година, кој исто така е ветеран на Амазон. Почна како маркетинг менаџер и тесно соработуваше со Безос на развивање на веб-услуги и услуги, каде Џеси остана до јули 2021 година, кога официјално ја презеде капата на претседателот на компанијата.

Тој за CNBS изјави дека не ја прифатил веднаш понудата на Безос, иако е потценување да се каже дека е примамлива или сон на секој кариерист.

„Ми требаше малку време да размислам иако веќе бев во компанијата 25 години. Работев на веб сервиси, а оваа улога е поинаква и морав да се подготвам за тоа“, изјави Абел.

Како Apple доби наследник?
Стив Џобс (1955-2011) беше попречен од болест во неговите деловни планови. Тој бил свесен за ракот и неговиот крај, па бил принуден внимателно и за кратко време да најде наследник. Тој застана пред одборот на директори само неколку месеци пред неговата смрт и рече:

Препорачувам да спроведеме план за наследување и да го назначиме Тим Кук за извршен директор на Apple.

Кук (62) остана на чело на Apple од 2011 година.

Кој не мисли за наследниците?
На самиот врв на светот седи Илон Маск, кој очигледно сè уште не го мачи прашањето кој ќе го наследи. Но, тој не е единствениот. Дали е тоа поради повремената непромисленост и експериментализам на Маск, но луѓето со кои е опкружен веќе некое време го поставуваат прашањето за наследниците на 5-те компании кои Маск ги основал и раководи.

Tesla, SpaceX, Neurolink, Boring Company и Twitter имаат нешто помалку од 150 илјади вработени. Но, има и акционери, соинвеститори, па дури и корисници кои се грижат за своите улоги.

Загриженост за деловниот живот на компаниите на Маск дури и откако Маск отворено покажа Карен Робертсдотир, акционер на Тесла. Таа побара од инвеститорите да му пристапат на бордот на директори со барање да се создаде извештај кој ќе ги предложи клучните луѓе како кандидати за наследници на Маск. Робертсдотир напиша:

„Тесла често се наведува како одличен пример за компанија која работи на „ризик од клучните личности“. Ова е вистинска ситуација создадена благодарение на генералниот директор кој нема јасен план кој ќе го наследи или некаков план што ќе ја ублажи ситуацијата во случај истиот директор да го нема“.

А во моментов, акционерите на компаниите на Маск имаат мала доверба дека ризикот е помал и дека се работи на ова прашање. Ексцентричен (егоцентричен) во секоја смисла, вклучително и прифаќање на себе и неговата улога во бизнисот, Маск не е ни како неговите гореспоменатите колеги и не го прифаќа фактот дека светот ќе остане по него. И дека не е сам на светот. А можеби, како играч на голем бизнис, открил начин да ја измами смртта, па не мора да планира наследници.