Kои две земји се најпосетувани светски дестинации

70

До 2025 година, според проценките на GlobalData, Франција треба да привлече повеќе од 93 милиони меѓународни туристи годишно, со што ќе ја зацврсти титулата како најпосетувана земја во светот.

Повеќе од 500 милиони туристи годишно ја посетуваат Европа, прашањето е само кои земји ќе ги изберат. Одговорот го дава аналитичката и консултантска компанија GlobalData, која објави годишен извештај по опсежни истражувања.

Компанијата GlobalData континуирано собира и анализира различни податоци со цел да создаде целосен, валиден и детален извештај на глобално ниво. Последниот извештај треба да даде одговор на прашањето кои две европски земји се борат за титулата најпосетувана дестинација во светот.

Франција често го заземаше првото место во текот на годините, а сега е подготвена  да си ја врати титулата најпосетувана земја во светот. Пред пандемијата, Франција беше најпосетувана земја во светот, привлекувајќи дури 88,1 милиони туристи во 2019 година, според GlobalData.

Шпанија го зазеде првото место во 2021 година, но Франција е на пат да ја престигне, откако прими 66,6 милиони меѓународни посетители во 2022 година. Заедно со Италија и Шпанија, Франција претставува значаен сегмент од растот на туризмот во Западна Европа.

Франција не е популарна само кај патниците од самата Европа, туку е популарна и кај посетителите од други земји, вклучувајќи ги Кина и САД. GlobalData известува дека бројот на меѓународни пристигнувања во Франција се очекува да расте со годишна стапка од 12,1% помеѓу 2022 и 2025 година.

До 2025 година, според проценките, Франција треба да привлече повеќе од 93 милиони меѓународни туристи, со што ќе ја зацврсти титулата како најпосетувана земја во светот.

Една од најголемите предности на Франција е транспортот. Патувањето меѓу големите градови е релативно лесно, особено поради развиениот железнички транспорт. Покрај тоа, Франција е добро поврзана со другите европски земји.

Шпанија е веднаш зад Франција на листата на најпосетувани земји во светот. Додека сите земји забележаа пад на бројот на посети за време на пандемијата, Шпанија успеа да ја победи Франција со 26,3 милиони посетители. До 2025 година, Шпанија се очекува да привлече над 89 милиони меѓународни посетители, што ќе ја направи втората најпосетувана земја во светот.

Двете земји имаат што да им понудат на посетителите. Тие се дефинирани со уникатни култури, кујни и знаменитости. Двете се исто така релативно големи, со разновидни и разновидни пејзажи и природа, и секоја има свое уникатно крајбрежје.